NLCOASTGUARD

Belgische kustwacht zal ook stikstof boven zee meten 

Het vliegtuig van de Belgische kustwacht zal vanaf volgend jaar ook stikstof boven de Noordzee meten. Eerder gebeurde dat al met zwavel. Dat het teveel aan stikstof in de uitlaatgassen van schepen wordt gemeten en beboet is een goede zaak voor het leven in zee en voor het leven van de Vlaming aan wal. 

De Noordzee is een van de drukste plaatsen ter wereld voor de scheepvaart. Op een dag varen er zo'n 400 schepen door, op een 60-tal  km van de kust. Schadelijke stoffen die schepen uitstoten, leiden tot verzuring van de zee. Ze tasten de riffen aan en zijn een bedreiging voor de mosselkweek. Maar ook in de lucht verspreiden die stoffen zich verder. Ze drijven verrassend ver, over heel Vlaanderen tot in Antwerpen. Meten en beboeten heeft dus wel zeker zin.

Eerst zwavel nu komt stikstof erbij

De Belgische kustwacht heeft al ervaring met het opsporen van de zwaveluitstaat van schepen. Dat gebeurt door een zogenoemde sniffersensor, zeg maar een snuffelapparaat dat aan het vliegtuig van de Belgische kustwacht is bevestigd en waarmee het door de uitlaatgassen vliegt. Het bereik van die sniffersensor is onlangs aangepast, zodat hij ook stikstof kan meten. De eerste testvluchten zijn alvast veelbelovend. Dit jaar wordt er alleen gecontroleerd, maar volgend jaar worden de normen voor uitstoot van stikstof internationaal strenger. Dan moeten er bij overtredingen boetes volgen. Een schip dat de normen overtreedt, zal dan de inspectie over de vloer krijgen wanneer het in de eerstvolgende haven aankomt. 

Meest gelezen