Liveblog - Van Ranst over verwarring oranje zones: "Orkest speelt zonder dirigent en iedereen heeft andere partituur"

Wie naar België terugkeert uit een oranje zone in Europa wordt dan toch om een coronatest en quarantaine gevraagd. Dat staat te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Deze ochtend klonk het nog dat enkel "verhoogde waakzaamheid" nodig was. Het gemiddelde aantal coronabesmettingen in de voorbije 7 dagen is voor de zesde dag op rij gestegen. Het zijn er nu gemiddeld 95 per dag, een stijging met 11 procent in vergelijking met het gemiddelde van de vorige periode van 7 dagen. Dat is de sterkste stijging van de afgelopen week. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Marc Van Ranst: "Grote versoepelingen van maatregelen zijn nu erg moeilijk"

Viroloog Marc Van Ranst was vanavond te gast in "Het Journaal". Daarbij gaf hij bij verschillende hete hangijzers in de coronacrisis zijn mening. Hieronder geven we die per thema mee:

Over de Nationale Veiligheidsraad die morgen (woensdag) plaatsvindt:

"Ik denk dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gelijk heeft als ze zegt dat het niet het moment is voor grote versoepelingen. Natuurlijk zijn er tijdens de vorige Veiligheidsraad nog een aantal dingen afgesproken die morgen aan bod komen, maar grote versoepelingen op sociaal vlak, zoals het uitbreiden van de bubbels, liggen nu heel moeilijk."

Over de coronabesmettingen die nu al zes dagen op rij stijgen:

"Dat is erg verontrustend. De cijfers gaan omhoog, terwijl we nu al een aantal weken aan dalende cijfers gewoon waren. Die bereikten dan een plateau en nu is het volgende vervelende feit dat ze weer stijgen. We zien nu vooral twintigers tot zestigers die ziek worden. Zij komen minder vaak in het ziekenhuis terecht, maar ik vrees dat deze stijging over een paar weken door een stijging in ziekenhuisopnames zal worden gevolgd. Hopelijk kunnen we dat vermijden, maar dat is niet zeker."

Videospeler inladen...

Over het wijzigende advies over coronatests en quarantaine voor wie terugkeert uit een oranje zone:

"Dat krijg je niet uitgelegd. Iedereen doe het met de beste bedoelingen, daaraan is geen enkel gebrek. Het probleem is dat er een orkest speelt, maar zonder dirigent en niet iedereen speelt dezelfde partituur. Dan krijg je een probleem", herhaalt hij zijn kritiek die hij gisteren al in het Vlaams Parlement gaf over het feit dat er geen eenheid van commando was en is.

"Eigenlijk moet je een oranje zone een beetje als een oranje verkeerslicht bekijken. Als je niet kan stoppen kan je doorrijden, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je stopt. Dus als je al hebt geboekt, dan kan je gaan, maar weet dat je moet opletten en contacten moet vermijden. Wanneer je nog niet hebt geboekt, boek dan geen reis naar een oranje zone."

"Wie uit een oranje zone terugkeert moet in de eigen ziel kijken. Heb je daar risico gelopen? Heb je daar risicocontacten gehad? Indien dat zo is, kan je je maar beter laten testen en in quarantaine gaan. Indien je alleen in je tentje hebt gezeten en geen kat hebt gezien, dan is dat misschien niet nodig."

Videospeler inladen...

Over de contactopsporing die nog altijd niet op punt staat:

"Het zou verkeerd zijn om de contactopsporing los te laten. We moeten de problemen wel degelijk aanpakken, met de grootst mogelijke urgentie en ernst. Ook hier twijfel ik niet aan de goede bedoelingen, maar het moet wel nu op punt staan en niet eind augustus. Dit moet performanter. We komen van ver en we hadden niks, dus kan je zeggen: "Iets is beter dan niet". Daarvoor valt iets te zeggen, maar het moet beter kunnen. Dit is niet zo moeilijk als een man naar de maan schieten."

Videospeler inladen...

Dan toch "quarantaine en test gevraagd" bij terugkeer uit oranje zone

Wie naar België terugkeert uit een zogenoemde "oranje zone" in Europa wordt dan toch om "quarantaine en een (corona)test gevraagd". Dat staat te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken die om 16 uur is vernieuwd met de jongste update van rode, groene en oranje zones in Europa.

Deze ochtend had diezelfde FOD Buitenlandse Zaken nog over "verhoogde waakzaamheid" die nodig was bij terugkeer uit oranje zones. "We vragen aan mensen die terugkeren uit een oranje zone om zeer waakzaam te zijn voor het minste symptoom en om bij een COVID-symptoom thuis te blijven, de huisarts te contacteren en de reisgeschiedenis te vermelden. Het is niet nodig om standaard in quarantaine te gaan", legde viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano toen nog uit.

Nu staat de vermelding "quarantaine en test gevraagd" dus toch weer vermeld bij oranje zones in Europa. Het gaat om Oberösterreich in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Aragon en Catalonië in Spanje, Trento in Italië, het Groothertogdom Luxemburg, de Algarve en Alentejo in Portugal, Moravskoslezský in Tsjechië, Śląskie in Polen, Roemenië, Midland, North East & Yorkshire, Northern Wales en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk en Ticino in Zwitserland.

De FOD Buitenlandse Zaken zegt dat het om een politieke beslissing gaat. De FOD merkt ook op dat coronatests en quarantaines bij terugkeer uit oranje zones onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten vallen.

Lees meer in dit artikel:

Buitenlandse studenten blijven welkom in VS, ook als ze online les volgen

Buitenlandse studenten in de Verenigde Staten die door de coronacrisis noodgedwongen alleen nog maar online les volgen, kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven niet meer het land uit. De Amerikaanse regering is teruggekomen op het plan om visa van buitenlandse studenten in te trekken als ze niet meer in de aula moeten verschijnen door het coronavirus.

De Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard hadden, met de steun van tarijke andere instellingen, onderwijsvakbonden, bedrijven en minstens 18 Amerikaanse staten, een rechtszaak aangespannen tegen het besluit dat de Amerikaanse immigratiedienst begon juli aankondigde.

Duizenden studenten riskeerden het land te wordne uitgezet en dat vertrek van buitenlandse studenten zou de universiteiten veel geld kosten. In hun thuisland zouden de studenten door onder meer tijdsverschillen bovendien niet goed online de colleges in de VS kunnen volgen. Tijdens een hoorzitting in de rechtszaak kregen de universiteiten van de rechter te horen dat het plan van tafel was.

In het academisch jaar 2018-2019 zouden er volgens een Amerikaanse instituut voor internationaal onderwijs meer dan een miljoen buitenlandse studenten in de Verenigde Staten hebben gestudeerd.

Anton Desmedt: "Mensen geven handen, in de supermarkten is er weinig afstand en ze dragen nauwelijks mondmaskers"

Anton Desmedt baat al 10 jaar een B&B uit in Frankrijk, maar heeft schrik voor een tweede lockdown. Want na de eerste strenge lockdown in Frankrijk, gaat het er nu heel los aan toe, zegt hij. "Mensen geven handen, in de supermarkten is er weinig afstand en ze dragen nauwelijks mondmaskers", zegt Desmedt.

Lees meer in dit artikel:

Opnieuw bijna 60.000 coronabesmettingen in de VS

In de Verenigde Staten zijn er opnieuw 59.222 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd in de afgelopen 24 uur. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins-universiteit.

Er zijn in het land nu al 3,36 miljoen besmettingen met het coronavirus. In de afgelopen 24 uur stierven ook nog 411 mensen aan het virus in de VS, wat het totaal brengt op 135.582 overlijdens.

Sinds enkele weken is het aantal besmettingen sterk gestegen in het zuiden en het westen van het land. Florida brak zondag nog het record van het aantal besmettingen op een dag in een Amerikaanse staat, met meer dan 15.000 nieuwe besmettingen. Er zijn al meer dan 291.000 infecties gemeld.

Maandag kwamen er in de zuidoostelijke "Sunshine State" 132 nieuwe sterfgevallen bij, waarmee het "record" van vorige week, 120 overlijdens in één dag, werd gebroken.

Door het hoge aantal besmettingen zetten sommige staten stappen terug nadat ze de maatregelen versoepeld hadden. Zo moeten in Californië restaurants, bioscopen, dierentuinen en musea alle activiteiten staken die binnen plaatsvinden.

Het totale aantal besmettingen wereldwijd is volgens Johns Hopkins nu gestegen tot meer dan 13 miljoen, met exact 13.060.239 geregistreerde besmettingen.

Water- en energievergoeding kost Vlaanderen 172 miljoen euro

De water- en energievergoeding die Vlaanderen toekende aan iedereen die tijdelijk werkloos wordt omwille van de coronacrisis, kost in totaal 172 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering besliste om iedereen die door de coronacrisis tijdelijk werkloos wordt, automatisch een eenmalige water- en energiepremie van 202,68 euro toe te kennen. Dat bedrag komt overeen met de gemiddelde water- en energiekost van een Vlaams gezin.

Hiervoor is dus 172 miljoen euro gebudgetteerd, bleek bij de voorstelling van een update over de corona-impact op de Vlaamse begroting in de commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie van de Vlaamse assemblee.

Het geld is onderdeel van de 2,75 miljard euro aan provisies die de Vlaamse regering uittrekt voor coronamaatregelen. Een grote hap daarvan gaat naar de hinderpremie voor ondernemingen die verplicht moesten sluiten (1,16 miljard euro) en de compensatiepremie (314 miljoen) en ondersteuningspremie (187 miljoen) voor bedrijven met een omzetdaling van meer dan 60 procent.

Rechtbanken passen vakantieregeling aan om gerechtelijke achterstand weg te werken

Hoven en rechtbanken passen hun vakantieregeling aan om de gerechtelijke achterstand weg te werken. Hun activiteiten draaiden na het uitbreken van de coronacrisis twee maanden op een erg laag pitje. De vervolging van inbreuken op de coronamaatregelen maakt die achterstand alleen maar groter. Vooral de 38 Belgische politierechtbanken dreigen overspoeld te worden, met liefst 30.000 strafzaken op komst.

Hoven en rechtbanken moeten de volgende weken en maanden een dubbele achterstand inhalen. Door het uitbreken van de coronacrisis medio maart werden zaken twee maanden lang onmiddellijk uitgesteld of hoogstens ingeleid. De doorstart vanaf 18 mei verliep in behoorlijke sneltrein, maar nieuwe dossiers stapelden zich op door inbreuken tegen de coronamaatregelen. Justitie zal die vloedgolf van rechtszaken al zeker het hele najaar met zich meeslepen. Daarom worden in de zomermaanden extra (thema)zittingen rond corona gehouden voor rechtbanken in het hele land.

Oostende activeert komend weekend reservatiesysteem voor drukste stranden

De stad Oostende zal van 18 tot en met 22 juli het aanmeldingssysteem activeren voor de drie drukste stranden. Het systeem moet ervoor zorgen dat de social distancing op deze stranden gegarandeerd wordt. Wie tussen 18 en 22 juli een plekje op de drie stranden wil, kan vanaf woensdag 15 juli gratis reserveren.

Van 18 tot en met 22 juli wordt het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in Oostende geactiveerd. De stad wil daarmee inspelen op de verwachte drukte. "Door de mooie weersvoorspellingen, de start van het bouwverlof en de Nationale Feestdag zullen er heel wat mensen naar Oostende afzakken", zegt Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Aanmelding is enkel nodig op de stranden in het centrum, van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. Op de stranden voor Thermae Palace, Mariakerke, Raversijde en Oosteroever is er geen aanmelding nodig.

Wie een plekje wil reserveren kan vanaf woensdag 15 juli gratis aanmelden via de website visitoostende.be/strand, via de balie van Toerisme Oostende, het UiTloket of het gratis nummer 0800 62 167. Daarmee is een plekje op die stranden gegarandeerd bij aankomst voor 14 uur.

Het systeem wordt momenteel geactiveerd van zaterdag 18 tot en met woensdag 22 juli, maar dit kan nog verlengd worden. Het systeem maakt ook geen onderscheid tussen inwoners, tweedeverblijvers of dagtoeristen. Op de eerste dag worden zo'n 15.000 plaatsen voorzien. "Maar ons plan is dynamisch en flexibel, indien nodig zullen we bijsturen."

Lees meer in dit artikel:

"Belgische woonzorgcentra werden aan hun lot overgelaten"

De woonzorgcentra (wzc's) in België zijn tijdens de coronacrisis aan hun lot overgelaten. Veel sterfgevallen in die zorginstellingen hadden dan ook vermeden kunnen worden. Dat stelt de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in een rapport over haar ervaringen bij de wzc's in ons land. "Het personeel wist niet goed waar te beginnen. Er was chaos in veel van de centra", zegt Sofie Spiers, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen, in "Terzake".

Lees meer in dit artikel:

Huisartsen over oranje zones: "Heeft iemand eigenlijk nog een idee van wat men aan het doen is?"

Domus Medica, de verenigingen van huisartsen in Vlaanderen en Brussel, is niet te spreken over het wijzigende advies voor wie terugkeert uit een oranje zone. "Heeft iemand eigenlijk nog een idee van wat men aan het doen is?", klinkt het in een persbericht. "Gisteren pleitte infectioloog Erika Vlieghe voor een kapitein op het schip. Deze hele vaudeville bewijst nog maar eens dat de kapitein al lang het schip verlaten heeft en het schip doelloos rondjes draait."

"Huisartsen kunnen zo niet verder werken. Wil eindelijk iemand het roer in handen nemen en ons tenminste door de tweede golf proberen te leiden. Wat de kleurcodes betreft: het is ofwel rood ofwel groen. Oranje bestaat niet. Ofwel moeten alle burgers die terugkomen uit een bepaald gebied een coronatest krijgen en 14 dagen in quarantaine gaan, ofwel niemand."

Hoe komt het dat de contactopsporing nog altijd niet verloopt zoals het hoort?

De contactopsporing in ons land loopt nog altijd verre van optimaal. Contactonderzoekers hebben vaak weinig werk, maar toch worden veel mensen niet gecontacteerd. Bovendien zijn er vragen rond de privacy. Hoe komt het dat het systeem nog altijd niet op punt staat? En hoe belangrijk is die contactopsporing eigenlijk?

Lees vier vragen en antwoorden in dit artikel:

Michael Wuyts en José De Cauwer geven vanuit Brussel commentaar bij de Ronde van Frankrijk

Wanneer de Tour de France op 29 augustus van start gaat, zal Michel Wuyts er niet bij zijn in Nice. Voor het eerst sinds mensenheugnis zullen Wuyts en zijn vaste cocommentator José De Cauwer de wedstrijd vanuit Brussel becommentariëren. En dat vindt hij helemaal niet erg.

Lees meer in dit artikel:

Genk verplicht mondmasker op de markten

In Limburg volgt de stad Genk het voorbeeld van Beringen en Houthalen-Helchteren, die het dragen van mondmaskers op markten verplicht zullen maken. Sint-Truiden beslist er morgen over en in Hasselt kan je voorlopig nog naar de markt gaan zonder mondmasker. Gemeentebesturen mogen voorlopig zelf kiezen of ze de maatregel invoeren.

Lees meer in dit artikel:

Restaurant in Heule gaat preventief dicht na coronabesmetting bij personeelslid

In Heule, bij Kortrijk, heeft de uitbater van een restaurant beslist om zijn zaak te sluiten tot  alle medewerkers tweemaal zijn getest op COVID-19 en geen enkel risico meer vormen om het virus te verspreiden. Hij doet dat nadat één personeelslid besmet bleek. Het besmette personeelslid gaat in quarantaine, de andere personeelsleden worden op tijdelijke werkloosheid gesteld.

Lees meer in dit artikel:

"Het bankje": podcast die theater tot bij het publiek brengt

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, lanceert vandaag ‘Het bankje’, een podcast die in coronatijden theater tot bij het publiek brengt. Meer dan 100 amateurkunstenaars werkten mee aan deze podcast die bestaat uit 20 dialogen. De verhalen zijn tot 31 augustus via een QR-code te beluisteren op bankjes in meer dan 60 steden en gemeenten.

Lees meer in dit artikel:

Cafébaas in Hasselt verstopt 13 klanten op zolder tijdens politiecontrole

Een cafébaas in Hasselt dacht deze ochtend de politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) te slim af te zijn, maar hij viel toch door de mand toen hij agenten aan zijn deur kreeg. De politiemensen hadden rond 2 uur gezien dat er nog zingende en dansende mensen in de zaak aanwezig waren. Toen de uitbater de deur voor de politie na enige tijd opende, vonden de agenten de dertien aanwezigen niet meteen terug, omdat die zich op de zolderverdieping verschanst hadden.

De cafébaas had de dertien personen allemaal naar de zolder laten gaan, nadat eerst de muziek was stilgelegd. De politie deed de corona-controle enerzijds omdat horecazaken tegenwoordig om 1 uur de deuren moeten sluiten. Anderzijds was er ook een oproep wegens geluidsoverlast binnengekomen. De cafébaas en de dertien aanwezigen kregen elk een proces-verbaal wegens het schenden van de corona-maatregelen. Verder werd een pv opgesteld voor het schenden van het rookverbod.

Het is niet de eerste keer dat de cafébaas in opspraak komt. Begin dit jaar besliste de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA) al om de zaak voor zes weken te sluiten. Het Hasseltse stadsbestuur heeft dus opnieuw een dossier tegen het bewuste café geopend. Er zal bekeken worden welke stappen ondernomen kunnen worden.

Openingsrit van Ronde van Wallonië mag niet in Ath eindigen

De organisatoren van de Ronde van Wallonië moeten op zoek naar een nieuwe aankomstplaats voor de eerste etappe van hun rittenkoers volgende maand. Het lokale bestuur van Ath besliste in het kader van de coronacrisis geen risico's te willen nemen.

"Ik moet mijn bevolking beschermen. COVID-19 ligt nog niet achter ons. Er zijn nog te veel besmettingen", zegt de burgemeester van Ath Bruno Lefebvre, die met zijn schepen van Sport Jérôme Salingue een "constructief onderhoud" had met de organisatoren waarop ze de problematiek bespraken. Die organisatie, met Christophe Brandt aan het roer, heeft nog niet gereageerd.

Het bestuur van Ath wijst erop dat de Ronde van Wallonië een van de weinige internationale koersen voor de Tour is en dus extra volk zal lokkken. "Naast heel wat personaliteiten uit het wielrennen, de 2.000 gebruikelijke toeschouwers en de koersliefhebbers, zouden nog honderden extra mensen naar Ath komen. Dat zou voor een epidemiologisch risico zorgen dat wij niet willen nemen voor de inwoners van Ath", luidt het.

De 41e Ronde van Wallonië (2.Pro) zou op 16 augustus beginnen met een etappe van Soignies naar Ath (188,9 km). Daarna trekt het peloton van Tubeke naar Waver (179,5 km). Op de derde dag staat een rit tussen Plombières en Wezet (192 km) geprogrammeerd. Op de slotdag, 19 augustus, koersen de renners van Blegny naar Erezée (197,8 km).

Graffitikunstwerk ter ere van zwaar getroffen luchthavenpersoneel

Vakbonden ABVV en ACV hebben op de luchthaven van Zaventem een graffitikunstwerk onthuld als steunbetuiging voor de zwaar getroffen luchtvaartsector en haar personeel. De grote muurschildering die het luchthavenpersoneel afbeeldt, is aangebracht op het gebouw van het failliete Swissport en is goed zichtbaar vanop de naastgelegen drop-off zone van Brussels Airport.

De situatie voor het luchthavenpersoneel ligt erg moeilijk sinds de coronapandemie begin maart uitbrak in ons land. In juni legde bagageafhandelaar Swissport de boeken neer. Ondanks de heropstart van het vluchtverkeer, zijn er nog steeds veel onzekerheden.

Een stewardess aan de incheckbalie, een bagagist, een operationele medewerker op het tarmac of een poetshulp staan allemaal afgebeeld op het graffitikunstwerk waarin de rode en groene kleuren overheersen. Blauw ontbreekt, aangezien de liberale vakbond geen financiële steun gaf aan het project.

Malta is niet langer een rode zone voor wie náár de eilandstaat wil reizen

Malta is geen rode zone meer voor vertrekkende reizigers. Het is opnieuw toegelaten om naar het eiland te reizen, mits quarantaine. Dat staat te lezen op de website van Buitenlandse Zaken, die een update gaf van de kleurencodes. Malta had eerder al aangekondigd dat Belgen vanaf 15 juli opnieuw welkom zijn.

Malta valt nu dus onder code oranje. Reizen naar het eiland is mogelijk op voorwaarde dat de reiziger de afgelopen 14 dagen in een door Malta als "veilig" beschouwd land heeft doorgebracht. België valt daar vanaf woensdag onder.

Andere landen in code oranje zijn Cyprus (test verplicht), Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden), Ierland (quarantaine), IJsland (test verplicht of quarantaine), Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië. Voor die laatste drie geldt een verhoogde waakzaamheid.

Verder is er niets veranderd aan de kleurcodes. Zo is reizen vanuit België niet toegelaten of niet mogelijk naar Noorwegen, Zweden, bepaalde zones in Portugal (onder meer rond Lissabon) en in Spanje (het district Segrià in Catalonië en La Mariña in Galicië) en Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

OPGELET: De kleurencodes voor vertrekkende reizigers zijn niet te verwarren met de kleurencodes voor wie naar België terugkeert. Het volledige overzicht van de beide soorten kleurencodes kunt u lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen