Ghislaine Maxwell
2016 Sylvain Gaboury

Ghislaine Maxwell, "spil in seksnetwerk" van ex-miljardair Jeffrey Epstein, pleit onschuldig

Ghislaine Maxwell, de ex-vriendin van miljardair Jeffrey Epstein, mag niet op borgtocht vrijkomen, in afwachting van haar proces. Dat heeft een rechter beslist na een videoverhoor. Daarin pleitte Maxwell onschuldig voor meineed en sekshandel, waarvoor ze wordt aangeklaagd. Maxwell zou de spil geweest zijn in een netwerk voor seks met minderjarigen dat Epstein zou hebben opgezet.

Ghislaine Maxwell werd twee weken geleden gearresteerd in een huis in New Hampshire, waar ze min of meer ondergedoken leefde. Vandaag verscheen ze voor de rechter (in coronatijden via videoverhoor), die moest beslissen of ze op borgtocht vrij mocht, in afwachting van haar proces. De rechter heeft dat geweigerd, omdat gevreesd wordt dat Maxwell op de vlucht zou slaan.

Maxwell is de ex-vriendin van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. Hij werd midden vorig jaar opgepakt en aangeklaagd omdat hij een netwerk voor seks met minderjarige vrouwen zou hebben gehad. Epstein riskeerde een gevangenisstraf van 45 jaar, maar werd in augustus vorig jaar dood teruggevonden in zijn cel. Vermoedelijk pleegde hij zelfmoord.

Ondanks zijn dood ging het strafrechtelijke onderzoek naar hem en zijn vermoedelijke netwerk door. Maxwell moet hebben geweten dat justitie op een dag aan haar deur zou staan, zegt VS-correspondent Michiel Vos. "Ze was niet alleen de ex-vriendin van Epstein, volgens velen was zij de spin in het web", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Maxwell zou de jonge vrouwen hebben gerekruteerd, ze op hun gemak hebben gesteld terwijl ze bij Epstein waren en hen "in het bed van Epstein hebben getrokken". Waarom ze nu pas voor de rechter moet verschijnen? "Mogelijk hebben de aanklagers tijd genomen om na de dood van Epstein zijn netwerk in beschuldiging te stellen", zegt Vos.

Maxwell wordt er dus van verdacht een grote rol in dat netwerk te hebben gespeeld, misschien wel de belangrijkste. Maar vanuit haar gevangeniscel in New York pleitte ze tijdens het videoverhoor onschuldig voor wat haar ten laste wordt gelegd, meineed en sekshandel. 

Clinton en co

De hele zaak-Epstein en de rechtszaak tegen zijn netwerk zijn groot nieuws in de Verenigde Staten. Temeer omdat ook de namen van enkele belangrijke Amerikanen opduiken in de zaak, zoals die van ex-president Bill Clinton, die meerdere malen te gast zou zijn geweest bij Epstein. Ook huidig president Donald Trump wordt in verband gebracht met Epstein.

Ook de Britse prins Andrew kan in nauwe schoentjes raken. Een van de meisjes die Maxwell beschuldigt, beweert dat zij haar bijna op een schoteltje aan de Britse prins presenteerde. Het meisje, de prins en Maxwell zijn ook samen op een foto te zien die vorig jaar uitlekte. Ook verschillende vooraanstaande Amerikaanse celebrity's en advocaten worden in de zaak genoemd.

Wie is Ghislaine Maxwell?

Ghislaine Maxwell is een Britse van goede komaf met een Amerikaans paspoort die in Frankrijk is geboren. Ze is een van de 9 kinderen van krantenuitgever en gewezen Brits parlementslid Robert Maxwell, die in 1991 overleed. Na zijn dood trok Ghislaine Maxwell naar de Verenigde Staten om daar een nieuw leven te beginnen. Ze startte in de vastgoedsector en leerde de welgestelde zakenbankier Epstein kennen. Hij verschafte haar toegang tot een wereld vol luxe. De twee werden een koppel, en na de breuk bleef de gracieuze Ghislaine trouw aan zijn zijde.

Ze rekruteerde zijn huishoudpersoneel, regelde belangrijke zakencontacten en organiseerde diners en gala's met de jetset of elite. Niet voor niets duikt de bijnaam "lady of the house" en "madam" op in gerechtsdocumenten als het over Ghislaine gaat. Haar contacten waren wijdverspreid. Ghislaine was een van de gasten op het huwelijk van Chelsea Clinton (dochter van Amerikaans oud-president Bill Clinton), werd gefotografeerd met sterren als Mick Jagger en Naomi Campbell, en mengde zich geanimeerd in gesprekken met Tesla-topman Elon Musk op het Oscarfeest van het bekende blad Vanity Fair.  

Toen Epstein in nauwe schoentjes raakte bij het gerecht, verbrak ze de banden met hem en hield ze zich strategisch op de vlakte. In 2016 verkocht Ghislaine voor miljoenen haar herenhuis in Manhattan en verdween ze stilletjes uit het fameuze Amerikaanse feestcircuit. Ze zou toen zijn verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk waar ze enkele eigendommen heeft. 

Meest gelezen