Meer comfortabele behandeling borsttumoren in Ziekenhuis Geel

Het nieuwe systeem in Ziekenhuis Geel bestaat uit een magnetisch zaadje en een sonde. De radioloog plaatst het zaadje, onder echografie of röntgengeleiding, in het lichaam. Vervolgens spoort de chirurg het magnetische zaadje snel op met de bijbehorende sonde. De chirurg kan zo de niet-voelbare borsttumor heel nauwkeurig en met minder pijn verwijderen.

Minder pijn voor patiënt

Voor de patiënt is de techniek een grote verbetering. De ingreep is draaglijker omdat het inplanten van het magnetisch zaadje minder pijnlijk is dan het traditionele implantaat dat wordt gebruikt om niet-voelbare borsttumoren op te sporen tijdens de ingreep. Minder pijn en minder stress dus. Bovendien ligt het risico op infecties veel lager omdat er geen draad meer aan te pas komt. Ziekenhuis Geel is een van de eerste ziekenhuizen in Vlaanderen die deze innovatieve techniek aanbieden.

Alvast goede resultaten

Het team van Ziekenhuis Geel dat deze ingrepen doet, zegt dat ze goed verlopen. Ze konden de letsels mooi wegnemen. Patiënten krijgen de behandeling momenteel nog niet terugbetaald. Toch vindt het Ziekenhuis Geel deze nieuwe techniek zo belangrijk voor de gezondheidszorg van de patiënten, dat het de volledige kosten van de methode op zich zal nemen. Het ziekenhuis rekent er wel op dat de overheid tegen het einde van dit jaar de ingreep toch gaat terugbetalen. Het aantal borsttumoren neemt toe en de helft is op het ogenblik van de diagnose nog niet voelbaar. Toch moet de behandeling zo snel mogelijk gebeuren.

Meest gelezen