Minder coronabesmettingen in woonzorgcentrum in Genk: "Dankzij kleine leefgroepen met eigen verzorgers"

Het woonzorgcentrum Mandana in Waterschei (Genk) werkt met kleinschalige leefgroepen van 8 bewoners. Ze worden verzorgd door vaste personeelsleden die niet in andere leefgroepen komen. Daardoor was de kans op besmetting meteen een pak lager. 

In heel wat woonzorgcentra zijn tijdens de piek van de coronacrisis veel bewoners overleden, maar in Mandana in Genk bleven de besmettingen heel beperkt. "We denken dat dat te danken is aan de andere manier van werken',  zegt schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers (CD&V).

Het woonzorgcentrum ziet er uit als enkele huizen tegen elkaar. "In elk huis hebben we 2 leefgroepen van telkens 8 bewoners , een op de gelijkvloerse en een op de eerste verdieping.", legt Ingrid Dreesen van de Zorggroep Ouderenzorg Genk  uit. "Per leefgroep werken we met vaste personeelsleden. Daardoor kennen de personeelsleden de bewoners zeer goed. Dat is voor de bewoners veel aangenamer. En tijdens de coronacrisis hebben we de kans op besmettingen zo veel lager kunnen houden. Dat is ons geluk geweest." 

Geen toeval

In het woonzorgcentrum Toermalien in Genk hebben ze wel nog lange gangen met kamers. Maar ook daar werken ze met leefgroepen van 15 of 16 bewoners en met vaste personeelsleden en bleef het aantal besmettingen beperkt. "Woonzorgcentrum De Olijfboom kon eveneens het coronavirus buiten houden", vult schepen Ria Grondelaers aan. "Maar daar werden de bewoners wekenlang geïsoleerd op hun kamer." Dat was in Mandana niet nodig. "Onze bewoners hadden elkaars gezelschap nog, ze konden samen eten en samen activiteiten doen", gaat Ingrid Dreesen verder. "Maar dat neemt niet weg dat de lockdown ook voor onze bewoners zwaar was, want iedereen wil graag bezoek van familie of vrienden. En dat kon natuurlijk niet." 

Prijskaartje

Door met vaste verzorgers te werken voor een beperkte groep bewoners, is meer personeel nodig. En dat wordt doorgerekend in de prijs. Zo kost een kamer 63,73 euro per dag. Dat is zo'n 8 euro meer dan een gemiddeld woonzorgcentrum in Limburg.  

Meest gelezen