Nicolas Maeterlinck

Geen nultolerantie voor alcohol in het verkeer, "terwijl alle experten het een stap vooruit vinden"

Er komt voorlopig geen nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Het wetsvoorstel van SP.A-kamerlid Joris Vandenbroucke heeft het niet gehaald in de commissie mobiliteit van het federaal parlement. De Vlaamse socialisten dienden het voorstel in samen met de Ecolo-Groenfractie, zij waren de enigen die voor hebben gestemd. De andere partijen willen vooral de huidige alcoholgrens beter doen naleven. 

Tot 17 dodelijke verkeersslachtoffers minder per jaar als er nultolerantie zou gelden voor alcohol in het verkeer volgens cijfers van het verkeersinstituut VIAS. In de praktijk ligt de grens dan op 0,2 promille, nu ligt die grens op 0,5 promille zoals in de meeste Europese landen. 

Als we beter inzetten op de 0,5-maatregel

dan sparen we 111 mensenlevens

Jef Van den Bergh (CD&V)

"Wat ik in de wet wil inschrijven is wat we al 25 jaar vertellen in de BOB-campagnes: alcohol en rijden gaan niet samen", zei SP.A-kamerlid Joris Vandenbroucke, de indiener van het wetsvoorstel, in De Ochtend op Radio 1. Hij ging in debat met CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh: "als je gaat kijken naar het effect van alcohol in het bloed blijkt het zich vooral te manifesteren vanaf 0,5 promille."

"Als we beter inzetten op de 0,5-maatregel dan sparen we 111 mensenlevens", zei Van den Bergh nog. "Alsof een lagere alcohollimiet verhindert om meer te controleren", reageerde Vandenbroucke, "de federale politie zegt zelf: maak het ons gemakkelijk, voer de nultolerantie in en dan zullen onze controles efficiënter zijn." 

Copyright 2015, Sebastian Arning, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Politiek versus experten

Vandaag heeft de commissie mobiliteit van het federaal parlement over het voorstel gestemd. De Vlaamse socialisten en Ecolo-Groen dienden het voorstel samen in en leken aanvankelijk de steun te krijgen van PVDA. Uiteindelijk onthielden PVDA en de PS zich, de andere partijen stemden tegen. 

"Ik ben zeer ontgoocheld, wij hebben hoorzittingen gehouden en alle experten van politie over verkeerskenners tot toxicologen hebben gezegd dat nultolerantie een enorme stap vooruit zou zijn in de aanpak van alcohol in het verkeer", liet Vandenbroucke na afloop van de stemming nog weten. 

Meest gelezen