pbombaert@skynet.be

"Yeah, but no, but yeah": coronatest en quarantaine dan toch gevraagd bij terugkeer uit oranje zones

Wie naar België terugkeert uit een oranje zone wordt dan toch gevraagd een coronatest af te leggen en in quarantaine te gaan. Dat staat te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Tot 16 uur stond daar enkel dat "verhoogde waakzaamheid" nodig was. Daar nog eens vóór gaf de website aan dat zo'n test en afzondering "sterk aangeraden" waren. Bent u nog mee?

Vorige week donderdag kwam de overheid met een lijst van coronarisicogebieden en daaraan gekoppeld maatregelen voor reizigers die uit die gebieden terugkeren naar België. Reizen was toen al enkele weken weer mogelijk, dus zo'n lijst was dringend nodig.

Er wordt sindsdien gewerkt met drie kleurencodes. Groen betekent dat geen speciale maatregelen nodig zijn bij terugkeer. Rood betekent een verbod om naar het gebied af te reizen. Bij terugkeer uit die zones moeten reizigers in quarantaine gaan en een coronatest laten uitvoeren. Oranje is de tussenzone.

Een stad, district, regio of een heel land wordt als een oranje zone ingekleurd wanneer daar 2 tot 10 keer meer virus circuleert dan in België. Momenteel is dat onder meer het geval voor Luxemburg, Kroatië, de Spaanse regio Catalonië, Trento in Italië. De volledige lijst staat op de website van Buitenlandse Zaken.

Van "sterk aangeraden" naar "verhoogde waakzaamheid"

Vorige week klonk het bij Buitenlandse Zaken nog dat het voor terugkeerders uit zo'n oranje zone "sterk aangeraden" was om in quarantaine te gaan. Zo klonk het ook in regeringsmededelingen. 

Bij Buitenlandse Zaken klinkt het deze ochtend plots anders. Er was enkel nog sprake van "verhoogde waakzaamheid". "We vragen aan mensen die terugkeren uit een oranje zone om zeer waakzaam te zijn voor het minste symptoom en om bij een COVID-symptoom thuis te blijven, de huisarts te contacteren en de reisgeschiedenis te vermelden. Het is niet nodig om standaard in quarantaine te gaan", legde viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano uit.

Wees extra waakzaam voor het minste symptoom. Maar standaard in quarantaine gaan is niet nodig

Viroloog Steven Van Gucht

"Mensen die naar een oranje zone geweest zijn, hebben wel een verhoogd risico gelopen", vulde Van Gucht aan. "In die gebieden circuleert meer virus dan in België. Het is belangrijk dat ze zich daar bewust van zijn. We zouden het daarom bijvoorbeeld ook willen afraden dat die mensen in de eerste twee weken na terugkeer op bezoek gaan bij mensen met een zwakke gezondheid en risicopersonen." 

Van "verhoogde waakzaamheid" naar "quarantaine en test gevraagd"

De "sterke aanbeveling" om in zelfquarantaine te gaan, viel dus weg bij terugkeer uit een oranje zone. "Eigenlijk volgt men nu volledig het advies van de experten", stelde professor Steven Van Gucht. "De wetenschappers hebben van in het begin gesteld dat een 'sterke aanbeveling' tot quarantaine waarschijnlijk moeilijk in praktijk te brengen is. De ene gaat het doen, anderen niet. Dat creëert heel wat wrevel en onduidelijkheid, ook bij werkgevers. Ofwel verplicht je het ofwel niet."

Om 16 uur heeft de FOD Buitenlandse Zaken de dagelijkse update op zijn website gepubliceerd met het jongste overzicht van wat hij als rode, oranje en groene zones beschouwt. Wat blijkt? Bij terugkeer uit oranje zones staat plots alsnog "quarantaine en test gevraagd" te lezen.

De FOD Buitenlandse Zaken zegt dat het om een politieke beslissing gaat. De FOD merkt ook op dat coronatests en quarantaines bij terugkeer uit oranje zones onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten vallen.

Marc Van Ranst: "Dit krijg je niet uitgelegd"

"Dit krijg je niet uitgelegd", zegt viroloog Marc Van Ranst vanavond in "Het Journaal". "Iedereen doe het met de beste bedoelingen, daaraan is geen enkel gebrek. Het probleem is dat er een orkest speelt, maar zonder dirigent en niet iedereen speelt dezelfde partituur. Dan krijg je een probleem", herhaalt hij zijn kritiek die hij gisteren al in het Vlaams Parlement gaf over het feit dat er geen eenheid van commando was en is.

"Eigenlijk moet je een oranje zone een beetje als een oranje verkeerslicht bekijken. Als je niet kan stoppen kan je doorrijden, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je stopt. Dus als je al hebt geboekt, dan kan je gaan, maar weet dat je moet opletten en contacten moet vermijden. Wanneer je nog niet hebt geboekt, boek dan geen reis naar een oranje zone."

"Wie uit een oranje zone terugkeert moet in de eigen ziel kijken. Heb je daar risico gelopen? Heb je daar risicocontacten gehad? Indien dat zo is, kan je je maar beter laten testen en in quarantaine gaan. Indien je alleen in je tentje hebt gezeten en geen kat hebt gezien, dan is dat misschien niet nodig."

Bekijk hier de toelichting van Marc Van Ranst in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ja en nee

Op de overheidswebsite info-coronavirus lezen we overigens eveneens dat zelfisolatie en een coronatest "sterk aangeraden" worden voor mensen die terugkeren uit een oranje zone.

Op de website van Sciensano staat in een document met procedures voor huisartsen dan weer dat "terugkerende reizigers uit oranje zones niet langer als hoog-risico contacten" beschouwd worden. Passages over de aangeraden test en quarantaine zijn doorstreept. De wijzigingen in de procedures, die ontwikkeld zijn op vraag van de bevoegde autoriteiten, dateren van 13 juli.

Meest gelezen