Waarom moeten wij in quarantaine na een reis naar Zweden? Verwacht niet dat de Belgen dit nog ernstig nemen

Saskia Walraedt uit Kortenberg kwam zaterdag met haar gezin aan in Gerlesborg in het gebied Bohuslän in Zweden. Zij werden compleet verrast door het Belgische pingpongspel rond de kleurencodes. Haar zoon moet vervroegd terugkeren om de twee weken quarantaine te kunnen uitzitten, voor hij op een andere reis vertrekt. 

Ons land besliste met kleurencodes aan te duiden waar reizen veilig is. Want dat was eenvoudig. Groen, oranje, rood: ja, eenvoudig te begrijpen. Maar hoe de code bepaald wordt en wat daaraan vasthangt, dat is blijkbaar niet zo duidelijk.

Wordt hier met twee maten en twee gewichten gewerkt?

Voor Spanje wordt per regio ingedeeld, voor Portugal kan het zelfs per stadswijk, voor Zweden geldt de code voor heel het land. Niet echt een coherent beleid.

Van experten verwacht je dat ze zich baseren op de meest recente cijfers. Argumentatie om Zweden rood in te kleuren: de besmettingen liggen tien keer hoger dan in België. Beste experten, welke bronnen worden hier gebruikt? 

De dag dat Zweden rood krijgt, zijn er 114 besmettingen. Vergelijkbaar met België dus

De dag dat Zweden rood krijgt, zijn er 114 besmettingen! Vergelijkbaar met België dus. Er zijn ongeveer evenveel inwoners in Zweden als in België. Alleen is het land vele keren groter. Waarom wordt er hier geen rekening gehouden met bevolkingsdichtheid? In Zweden is die 20 inwoners per vierkante kilometer. Tegen 480 in Vlaanderen. 24 keer minder mensen per vierkante kilometer dus. Aangezien risico = gevaar x blootstelling lijkt het me evident dat er met bevolkingsdichtheid rekening gehouden wordt om te bepalen of een regio risicovol is of niet. Niet dus. Bovendien is die twintig een gemiddeld cijfer, op het platteland is dat nog veel minder. 

En het merendeel van de toeristen komt naar Zweden voor eco-toerisme. Om de lege natuur in te trekken. Niet om te shoppen in een drukke winkelstraat, of in groep te gaan feesten op het strand of op een uit de hand gelopen festivalletje.

En daarom dus moet mijn gezin en een heleboel andere natuurliefhebbers onszelf 14 dagen opsluiten bij terugkeer in België. Want wij worden geacht “hoogrisico”-persoon te zijn. Seriously

Beste experten, mag ik jullie vragen dringend de meest recente cijfers te gebruiken en rekening te houden met de kans op blootstelling. Want een staycation aan de Belgische kust is vandaag de dag een hoger risico dan tussen de bomen en meren in Zweden, zeker als ik hier de laatste Belgische besmettingscijfers zie. Misschien kleurt België straks rood en kan ik beter hier in quarantaine gaan? 

Dit knipperlichtsysteem tart alle verbeelding en is allesbehalve geloofwaardig

Groen, oranje, rood: het kon eenvoudig zijn, maar het werd beslist en er was nog geen lijst noch criteria. Oranje: wel of niet quarantaine? Het verandert drie keer op een dag. Sorry beste experten en politici: verwacht niet dat de Belgen dit nog ernstig kunnen nemen. Dit is geen voorbeeld van coherent beleid en doet vragen rijzen bij de rest van de maatregelen die al of niet genomen werden. Ik hou mijn hart vast voor de gevolgen van een tweede golf in België. 

We hebben de afgelopen maanden geleerd met onzekerheid te leven. We hebben aanvaard dat onze dierbare vrijheid ingeperkt werd. Als dat om de juiste redenen is, is dat geen enkel probleem. Maar dit knipperlichtsysteem tart alle verbeelding en is allesbehalve geloofwaardig.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen