Videospeler inladen...

Schrikdraad in Engelse pub tegen corona: "Mensen zijn net schapen, ze houden nu wel afstand"

Een café-uitbater in Cornwall, in het Verenigd Koninkrijk, wist niet meer hoe hij zijn gasten nog duidelijk moest maken dat ze afstand moesten houden. Hij spande daarom een schrikdraad in zijn pub. En hoewel de draad "meestal af staat", werkt het systeem uitstekend.   "Mensen willen de draad niet aanraken om te weten of hij aan staat of niet", vertelt hij.

Sinds kort mogen de pubs in het Verenigd Koninkrijk weer open, en veel mensen gaan maar wat graag weer een glaasje drinken. Al leidt dat op sommige plaatsen tot onveilige situaties, met te veel mensen op een te kleine oppervlakte, of al dan niet dronken mensen die te weinig afstand houden. Van elkaar, maar ook van de bar. Een pub-eigenaar in het Engelse graafschap Cornwall heeft daar iets op gevonden: hij heeft een elektrische schrikdraad geïnstalleerd in zijn café.

De Star Inn in St Just, een kleine gemeente in het uiterste westen van Cornwall, is een ouderwetse pub zoals in de clichés. "Een echte parel, vol traditie, karakter en immense charme", omschrijft St Austell Brewery, de brouwerij die eigenaar is van de pub. Wekelijks zijn er folkmuziek- en zangavonden, er wordt enkel drank geserveerd. Uitbater Johnny McFadden, eveneens landbouwer, is trots op de reputatie om sterke ales te serveren.

McFadden krijgt dezer dagen veel Britse pers over de vloer omdat hij een elektrische schrikdraad in zijn bar geïnstalleerd heeft. "Om aan social distancing te kunnen doen. Mensen volgden dat niet op en deden maar zoals ze wilden", vertelde McFadden aan Cornwall Live. Het was moeilijk om hen aan de afspraken te doen herinneren. Bij BBC klonk het: "Mensen veranderen na een paar drankjes."

(tekst gaat voort onder de foto)

Greg Martin

"Mensen zijn net schapen"

De Star Inn is een oude en kleine pub, die er niet op ingericht is dat mensen genoeg afstand van elkaar kunnen houden. De toog zelf is ook nog eens vlak aan de deur. Mensen moesten zich langs elkaar heen wringen. "Ze komen binnen om hier bediend te worden, in de doorgang. Ik wist niet wat ik moest doen om mensen op een afstand te houden. Dus heb ik maar een elektrische draad geplaatst."

Mensen blijven nu wel uit de buurt. Ze zijn net schapen. Ze weten dat het een draad is en ze willen die niet aanraken om te weten of hij aan staat of niet

 

Café-uitbater Johnny McFadden

Bekijk hier beelden van het café en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is een gewone schrikdraad zoals je die in een weiland hebt. We leven op het platteland. Iedereen weet wat een elektrische draad is. Het houdt de schapen weg, en het houdt de mensen weg", vertelt McFadden. En het werkt, volgens de café-uitbater. "De mensen blijven nu wel uit de buurt. Ze zijn net schapen. Ze weten dat het een draad is en ze willen die niet aanraken om te weten of hij aan staat of niet."

Want dat is natuurlijk de vraag. Volgens de café-uitbater staat de elektriciteit op de draad meestal af, maar hij waarschuwt: "Hij kan wel worden aangezet." Een woordvoerder van St Austell Brewer zegt dat McFadden de draad geïnstalleerd heeft als een grapje, om zijn vaste klanten en gasten te amuseren. De draad staat niet aan en is ook niet bedoeld als een ernstige maatregel om social distancing te garanderen."

Meest gelezen