Unsplash

Ronse vraagt aan haar inwoners om ratten te melden en zet in op preventie: "Laat geen eten in je tuin liggen"

Ronse zit met een rattenplaag. De stad en de rattenbestrijdingsdienst RATO vzw roepen op om de aanwezigheid van ratten te melden. RATO bestrijdt de ratten maar geeft ook tips om een bezoek van de beestjes te vermijden.

"De laatste tijd krijgen we veel meldingen binnen. We willen daarom  extra inzetten op preventie", zegt schepen van dierenwelzijn Aaron Demeulemeester (N-VA). "Daarvoor werken we samen met RATO vzw. Dat is een stadsdienst die ratten bestrijdt. Ze kunnen ook tips geven over hoe je de dieren kan vermijden bij je thuis."

Laat geen vuilnis en voedselresten rondslingeren. Steek het ook in een harde afgesloten bak

Schepen van dierenwelzijn Aaron Demeulemeester (N-VA)

Preventie

Ratten veroorzaken schade en kunnen ziekten overbrengen. Preventie is dus nog steeds het belangrijkste. "Je moet het eigenlijk zo onaangenaam mogelijk maken voor een rat om bij je langs te komen", legt Demeulemeester uit. "Laat geen zwerfvuil of voedselafval liggen in en rond je huis. Hou je vuilniszakken goed dicht en steek ze het liefste in een bak gemaakt uit een harde materie."

In warme periodes zoals de zomer moet je extra opletten met ratten, zegt de schepen. "Het vergt een beetje discipline, maar je mag vuilnis echt geen dagen of weken aan een stuk laten rondslingeren. Ratten zijn verzot op voedselresten en weten het heel snel te vinden door de geur." Naast voedsel mogen ratten ook geen beschutting of water vinden bij je thuis.

We hopen dat mensen melding zullen doen als ze ratten zien. Het is de enige manier om de beestjes weg te krijgen
Schepen van dierenwelzijn Aaron Demeulemeester (N-VA)

Geen meldingsplicht, maar wel aan te raden

Oost-Vlamingen zijn niet verplicht om ratten te melden. Maar de rattenbestrijding van Oost-Vlaanderen kreegt op 5 jaar tijd toch 80 procent meer meldingen. Tijdens de afgelopen coronaperiode gingen mensen ook vaker buiten wandelen, fietsen en sporten. Dus het probleem werd vaker gespot en gemeld. De schepen hoopt nu ook dat Ronsenaars de beestjes zullen signaleren: "Het is in het voordeel van iedereen. Als je plotseling heel veel ratten ziet op een bepaalde plaats hopen we dat dat gemeld zal worden. Enkel dan gaan het we het probleem kunnen aanpakken." 

Eerste bezoek RATO vzw gratis

Demeulemeester benadrukt dat een bezoek van RATO vzw altijd kan: "Elke Ronsenaar kan een eerste bezoek van de dienst gratis ontvangen. Wij bieden dit als stadsbestuur aan aan onze inwoners. De mensen van RATO komen langs en pluizen alles voor je uit." 

De bruine rat kan met mechanische middelen gevangen worden. "Maar een rat is wantrouwig en intelligent. Vangen is niet gemakkelijk", zeggen ze bij RATO vzw. "Soms bestrijden we ratten met chemische bestrijdingsmiddelen als dat niet anders kan. Je kan ook rattenvergif leggen, maar je laat het altijd beter over aan professionals omdat dat risicovol is."

Een melding van ratten kan je altijd doen via info@ronse.be.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen