AFP or licensors

Reekalfje doodgebeten in Brasschaat: "Houd alsjeblieft je hond aan de leiband"

Er werd een gewond reekalfje gevonden op het militair domein in Maria-ter-Heide, bij Brasschaat. “Met de afstand tussen de twee hoektanden van de bijtwonden kunnen we de grootte zien van het dier dat heeft gebeten. Hier gaat het heel zeker over een hond”, zegt Marcel Peters van het VOC Brasschaat-Kapellen, het dierenopvangcentrum dat ter plaatse kwam.

Op het militair domein van Maria-ter-Heide bij Brasschaat werd een reekalfje van twee maanden oud gewond teruggevonden met bijtwonden in het hoofd. “De wonden van de hoektanden zaten er tot twee centimeter diep in”, zegt Marcel Peters van het VOC Brasschaat-Kapellen, het dierenopvangcentrum dat ter plaatse kwam.

“Met de afstand tussen de twee hoektanden van de bijtwonde kunnen we de grootte zien van het dier dat heeft gebeten. Hier gaat het heel zeker om een hond”, voegt Peters er nog aan toe. 

De moeder stond op 30 meter van ons tussen de bladeren te kijken wat we met het jong reetje gingen doen

Marcel Peters, VOC Brasschaat-Kapellen

Het gewonde kalfje werd opgemerkt door een voorbijganger die het dierenopvangcentrum verwittigde. “Wij kwamen ter plaatse en de moeder van het reetje stond op 30 meter van ons tussen de bladeren te kijken wat we met het jonge diertje gingen doen. Maar je moet het kalfje wel meenemen, anders ligt het dier er nog uren af te zien”, zegt Peters. “We hebben het reetje opgeladen en zijn meteen naar de dierenarts gereden. De verwondingen waren te ernstig en het dier is die nacht nog overleden.”

Loslopende honden

In België moet je je hond aan de leiband houden, dat is verplicht bij wet. “Niet los in een natuurgebied, niet op de openbare weg, op geen enkele openbare plaats. Je hond moet altijd aan de leiband”, zegt Natalie Sterckx van Natuurpunt. “De enige plek waar je hem mag loslaten, is in je eigen, omheinde tuin of in een hondenlosloopweide.”

Ook het dierenopvangcentrum van Brasschaat en Kapellen krijgt wel regelmatig een oproep van gewonde dieren die door een hond werden gebeten. Dat verbaast Peters niet: “Als een hond een reetje tegenkomt, al is het gewoon snuffelen, draagt het kalfje de geur van de hond”, legt Peter uit. “De moeder is dan bang van de geur en zal afstand houden. Het kalfje zal dus geen eten meer krijgen en zal verhongeren.”

Je kan dus ook beboet worden, als je je hond niet aan de leiband houdt. “Helaas gebeurt dat niet zo vaak”, zegt Sterckx. “Het beste is om er iemand attent op te maken. Als je iemand ziet met een hond die losloopt, kan je zeggen waarom de hond aan de leiband moet, en waarom dat zo belangrijk is.”

Gewond dier gevonden?

Als je een gewond dier ziet liggen in een natuurgebied, contacteer je best de beheerders van het natuurgebied of een dierenopvangcentrum in de buurt. 

Meest gelezen