Videospeler inladen...

Jaarlijkse stofwolk uit de Sahara is dikker dan ooit en legt 8.000 kilometer boven de Atlantische Oceaan af

De jaarlijkse stofwolk die in de zomer uit de Sahara in Afrika opstijgt en over de Atlantische Oceaan trekt, is deze keer dikker dan ooit gemeten. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het stof legde vorige maand liefst 8.000 kilometer af en landde zo in de Caraïben en in het zuiden van de VS.

Het is een bijzonder fenomeen dat zich elk jaar tussen het einde van de lente en het begin van de herfst afspeelt boven de Sahara in Afrika: gigantische hoeveelheden zand en stof waaien op en trekken in een reusachtige wolk kurkdroge lucht richting westen, tot boven de Atlantische Oceaan. De piek ligt doorgaans tussen eind juni en midden augustus.

Deze zomer is de stofwolk dikker dan ooit gemeten. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die haalt het NOAA Atlantic Oceanographic and Meteorological Laboratory aan dat stelt dat de wolk vorige maand 60 tot 70 procent stoffiger was dan gemiddeld. Dat maakt van haar de stoffigste sinds de metingen 20 jaar geleden begonnen. Daarom krijgt ze de officieuze bijnaam "Godzilla".

De ESA heeft de stofwolk ook zelf bestudeerd met de satellieten Aeolus en Copernicus Sentinel-5P. Daaruit blijkt dat de wolk tussen 1 juni en 26 juni 8.000 kilometer heeft afgelegd. Normaal lost ze op in de atmosfeer en zinken de deeltjes in de Atlantische Oceaan, maar omdat ze dit jaar zo stoffig is, bereikte ze de Caraïben en het zuiden van de VS.

Bekijk hieronder een animatie van de stofwolk die tussen 1 juni en 26 juni over de Atlantische Oceaan trok (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ecosysteem

Hoewel de stofwolk slecht nieuws is voor de gezondheid van mens en dier omdat ze tot troebele lucht en een slechte luchtkwaliteit leidt, is ze belangrijk voor het ecosysteem. Zo is ze een grote bron van voedingsstoffen voor plankton in de Atlantische Oceaan dat aan de basis ligt van zowat de hele voedselketen in zee.

De stofwolk is ook essentieel voor alle leven in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Ook daar zet ze voedingsstoffen af die in de bodem dringen. Tot slot blijkt uit onderzoek dat de wolk stormen en orkanen boven de Atlantische Oceaan onderdrukt. Die weerfenomenen hebben warm zeewater en warme vochtige lucht nodig om zich te vormen. Wanneer de stofwolk voorbijtrekt, botst elke storm die ontstaat op droge luchtlagen uit de Sahara waardoor hij niet verder groeit.

Meest gelezen