Videospeler inladen...

Schepen Fons Duchateau (N-VA) van Antwerpen: "Umicore wil huizen van buurtbewoners tegen vervangwaarde overnemen"

Umicore is wel degelijk bereid om huizen van buurtbewoners over te nemen en dit tegen een prijs die hen in staat moet stellen om elders een gelijkwaardige woning te kopen. Dat zegt schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) van Antwerpen in "Terzake" na overleg met het metaalverwerkend bedrijf in het district Hoboken.

Tien dagen na het nieuws dat de loodwaarde in het bloed van kinderen die in de buurt van Umicore wonen plots en fors is gestegen, hebben het stadsbestuur van Antwerpen en het metaalverwerkend bedrijf in het district Hoboken vandaag overleg gepleegd. Ook de piste dat Umicore buurtbewoners zou helpen te verhuizen, lag daarbij op tafel.

"Umicore heeft aangeboden om huizen in de onmiddellijke omgeving van de fabriek over te nemen, ongeacht of daar jonge kinderen wonen, zodat de bewoners elders in de stad een huis kunnen kopen", zegt schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA) van Antwerpen vanavond in "Terzake". "In een iets bredere perimeter bieden ze het ook aan alle gezinnen met kinderen tot 12 jaar aan."

Bekijk hier een bijhorende reportage over Umicore in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vervangwaarde

Vraag is tegen welke prijs Umicore dit wil doen, want de huizen vlak bij de fabriek zijn uiteraard niet zoveel waard. Ook daarover spreekt Duchateau geruststellende woorden. "Men moet niet zozeer kijken naar de marktwaarde op die plek op dit moment, maar wel naar de vervangwaarde voor een gelijkwaardig huis elders. Als stad willen we de belangen van de bewoners van de wijk bewaken tijdens de gesprekken."

Duchateau benadrukt wel dat alles op vrijwillige basis zal moeten gebeuren. Mensen onteigenen is volgens hem geen goeie zaak omdat die procedures vaak veel tijd in beslag nemen. "Bij onteigeningen zijn we meteen vijf of tien jaar verder."

Daarnaast doet Umicore ook buurtbewoners die hun huis willen renoveren een voorstel, zegt Duchateau. "Wanneer mensen hun huis renoveren, geeft dat soms een piek in loodwaarden. Umicore gaat mensen die hun huis willen renoveren aanbieden om dat op industriële wijze te doen."

Bekijk hier het gesprek met Fons Duchateau in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Groene buffer

Door huizen in de directe omgeving op te kopen, komt ruimte vrij voor een groene buffer tussen de fabriek en de rest van de woonwijk. Tegelijk wil Umicore volgens Duchateau nagaan of ook op de bestaande fabriekssite bijkomende buffers mogelijk zijn. "Bijvoorbeeld door windschermen aan te brengen of een permanente waternevel die stof meteen naar beneden drukt."

Volgens Duchateau komt Umicore niet met dit aanbod aandraven omdat de loodwaarde in het bloed van kinderen uit de buurt plots is gestegen. "We hebben de voorbije jaren intense gesprekken met het bedrijf gehad en het heeft al vele maatregelen genomen. Alle meetwaarden van Umicore zelf, maar ook van de Vlaamse Milieumaatschappij bleven binnen de norm en ook de loodwaarde in het bloed van kinderen ging de voorbije jaren voortdurend in dalende lijn."

Meest gelezen