Serchmaa (14) uit Hasselt ruimt speelpleintje op in de regen: "Want als andere kinderen me zien, word ik gepest"

De 14-jarige Serchmaa Datchuluun uit de Hasseltse wijk Ter Hilst maakt er een punt van om het speelpleintje in haar woonwijk spic en span te houden. En dat doet ze in de vroege ochtend of in de gietende regen, omdat ze anders zwaar gepest wordt. “Ik ruim het park op uit respect voor de natuur, op momenten dat niemand mij kan zien”, vertelt het meisje. 

Een fikse regenbui of niet, Serchmaa gaat het vuil met haar blote handen te lijf. Op één middag tijd verzamelt ze een hele zak vol afval. “Glas, papiertjes, plastieken flesjes en zelfs oud speelgoed en vieze sokken”, licht ze haar verzameling toe. “Ik ruim hier dikwijls op en het is elke keer weer prijs. Soms is het niet alleen vuil, maar zelfs gevaarlijk. Dan ligt er glas terwijl kinderen hier op blote voeten spelen. Omdat ik de natuur zo belangrijk vind, raap ik alle viezigheid op.”

"Blijkbaar word ik gepest omdat ik een Chinees ben, maar ik kom eigenlijk uit Mongolië" 

Omdat Serchmaa wordt gepest door kinderen en jongeren uit de buurt, schuwt ze de drukke momenten. “De meeste jonge mensen in deze wijk hebben geen tuin, en komen hier ravotten”, vervolgt het meisje haar verhaal. “Er wordt hier veel geruzied, getreiterd en zelfs gevochten. Vorige week dinsdag sloeg een jongen mij nog in mijn gezicht, waardoor mijn lip ging bloeden. Een andere keer werd mijn fiets kapot gemaakt. Blijkbaar word ik gepest omdat ik een Chinees ben, maar ik kom eigenlijk uit Mongolië. Intussen heb ik al een video gemaakt op TikTok om de pesters te doen stoppen. Ik plaats mezelf boven de pestkoppen, en laat mijn hoofd niet hangen.”

Intensieve wijkwerking en cameracontrole

Volwassen buurtbewoners bevestigen de grimmige sfeer op het speelpleintje in Ter Hilst. Zo zouden er vaak opstootjes zijn tussen jongeren, maar getuigen verschillende moeders dat er nauwelijks wordt ingegrepen. Volgens de stad Hasselt buigt Wijkpunt De Magneet zich intensief over onder andere de jeugdwerking in de wijk. “Al heeft corona ons gedwongen om bepaalde dingen opnieuw uit te vinden of eventueel te verschuiven. Verder is er cameratoezicht in de wijk, vooral in het kader van sluikstorten. Maar het geeft ons ook de kans om in het algemeen het veiligheidsgevoel te verbeteren en de situatie te monitoren.”

Meest gelezen