Flip Franssen

Sterke daling van kankerdiagnoses in de maand april

In de maand april zijn er bijna de helft minder kankergevallen opgespoord dan in april 2019.  Dat komt omdat tijdens de coronacrisis het aantal preventieve kankertests sterk is gedaald. Niet essentiële consultaties werden net als de grote bevolkingsonderzoeken tijdelijk opgeschort.

De Stichting Kankerregister houdt de evolutie van kankerdiagnoses nauwgezet in de gaten. Gemiddeld zijn er per maand 5.725 nieuwe vaststellingen van kankergevallen in ons land. In de maand april, toen de coronacrisis in volle hevigheid woedde, is dat cijfer met 44 procent gedaald. Tussen mannen en vrouwen is er nauwelijks een verschil. Vanaf half april is opnieuw een stijging ingezet.

Soorten kankers

De grootste daling is er bij de verschillende huidkankers met meer dan 60 procent. Het aantal vaststellingen van prostaatkanker is met de helft verminderd. Longkanker kent een daling van 37 procent. De daling is het kleinst bij pancreaskanker met 16 procent. Die daling heeft alles te maken met de noodmaatregelen die sinds half maart zijn ingevoerd. Ziekenhuizen zetten de niet noodzakelijke onderzoeken en ingrepen tijdelijk stop. Patiënten bleven meer thuis. En ook de grote bevolkingsonderzoeken naar borst-, dikkedarm- en baarmoederhalskanker werden on hold gezet. Bij borst-en dikkedarmkanker schommelt de terugval rond de helft. Bij baarmoederhalskanker daalt het aantal vaststellingen met 20 procent.

Vanaf half april, toen het aantal besmettingen met het coronavirus begon te dalen, gingen de kankerdiagnoses weer de hoogte in. De Stichting Kankerregister vermoedt dat dat komt door de sensibiliseringscampagnes van de zorgsector, patiëntenverenigingen en de overheid. De stichting verwacht nog een inhaalbeweging die bijkomende druk zal leggen op de ziekenhuizen. Niettemin is het belangrijk om bij aanhoudende klachten zo snel mogelijk een arts te raadplegen, zegt Liesbeth Van Eycken van het Kankerregister: "We weten  uit ervaring dat vroegtijdige diagnose en opsporing heel belangrijk zijn voor de vooruitzichten. Dus een warme oproep om niet uit te stellen en de arts te raadplegen bij klachten."

Meest gelezen