Kleren naaien voor amper 2 tot 5 euro per uur: "Textielfabrieken in Leicester draaien op moderne vorm van slavernij"

In de textielfabrieken in de stad Leicester, in het centrum van Engeland, worden tot 10.000 mensen tewerkgesteld in omstandigheden die lijken op een moderne vorm van slavernij. Dat klagen plaatselijke parlementsleden aan. De slechte werkomstandigheden zijn niet nieuw, maar komen weer aan de oppervlakte door de coronacrisis.

Eind juni werd Leicester voor twee weken in lockdown geplaatst, terwijl in de rest van het land de coronamaatregelen net langzaamaan versoepeld werden. De reden daarvoor was dat het aantal coronabesmettingen in Leicester toen ongeveer drie keer zo hoog was als in andere Britse steden.

Door die plaatselijke lockdown werd de aandacht gevestigd op de textielfabrieken in de stad. Tijdens de algemene lockdown in het hele land werd de productie in die fabrieken namelijk gewoon voortgezet. De fabrieken worden er daardoor van verdacht een rol te hebben gespeeld in de nieuwe besmettingsgolf in de regio.

Maar daarbovenop kwamen ook de erbarmelijke werkomstandigheden weer onder de aandacht. Volgens plaatselijke parlementsleden worden in de textielbedrijven tot 10.000 mensen tewerkgesteld voor een loon van nauwelijks meer dan 2 à 3 pond per uur (iets meer dan 2 of 3 euro). Sommige arbeiders verdienen 5 euro per uur, getuigen ze anoniem in een reportage van de Britse zender Sky News. Volgens een nieuw rapport van de Britse organisaties Centre for Social Justice en Justice and Care zou het aantal arbeiders in die omstandigheden zelfs boven de 100.000 kunnen liggen.

De fabrieken zijn voornamelijk in handen van mensen met een Aziatische migratieachtergrond en ook de mensen die er werken, hebben vaak die achtergrond. Vermoedelijk zijn heel wat arbeiders in de textielfabrieken ook illegaal in het Verenigd Koninkrijk.

Ondernemers die in het verleden al controleurs van de overheid over de vloer kregen, ontkennen dat ze de wet overtreden en zeggen dat ze hun personeel het wettelijk toegelaten minimumloon betalen. Maar dat zou dan ten minste 8 pond (bijna 9 euro) moeten zijn.

Door de coronapandemie zijn de arbeidsomstandigheden niet verbeterd, integendeel. De slecht betaalde arbeiders werden er in het begin van de coronacrisis blootgesteld aan hoge risico's. Ze werkten dicht op elkaar en droegen geen handschoenen of mondmaskers. (In de reportage van Sky News duiken de maskers intussen wel op.)

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel beklemtoonde maandag voor het parlement dat ze dergelijke praktijken veroordeelt. Haar ministerie kondigt ook een onderzoek aan. 

Minister van Justitie Robert Buckland zegt dan weer dat de regering op de hoogte is van de problemen in de fabrieken en al actie heeft ondernomen. Er zijn al mensen aangeklaagd en de wetgeving is twee à drie jaar geleden strenger gemaakt, klinkt het. "Als mensen het vertrouwen hebben om met hun verhaal naar buiten te komen, zullen we nog meer bewijzen hebben waarmee we dit verschrikkelijke misbruik kunnen helpen bestrijden."

De weinig opbeurende gevels van een textielfabriek in Leicester.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen