Wilden de vier verdachten een aanslag plegen op deze massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs in 2018?
The Media Express

Verdachten "Iraanse spionagethriller made in Belgium" in najaar voor de Antwerpse rechter

De Antwerpse raadkamer heeft vier verdachten die een aanslag wilden plegen op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie bij Parijs doorverwezen naar de rechtbank. Het proces start in het najaar. Twee van de verdachten zijn Belgen van Iraanse afkomst. Een derde verdachte is een Iraanse diplomaat. Het verhaal leest als een spionagethriller.

Juni 2018. Een zonnig terras in Luxemburg. Amir S. (40) en zijn vrouw Nasimeh N. (35) zitten op terras met iemand die als "Daniël" wordt omschreven. De twee wonen in Wilrijk bij Antwerpen, hebben Iraanse roots en zijn aanhangers, maar geen lid, van de Iraanse Oppositiebeweging "Volksmoedjahedien van Iran" (MEK). "Daniël" waarschuwt het koppel dat het tijd is voor actie. 

Eind juni vindt er in de buurt van Parijs een massabijeenkomst plaats van de Iraanse oppositie. Er worden 25.000 aanhangers verwacht, onder wie verschillende hoge Amerikaanse gasten. Rudi Giuliani, oud-burgemeester van New York, en persoonlijke advocaat van president Donald Trump zal er onder meer spreken. Ook John Bolton, Trumps Nationale Veiligheidsadviseur tekent present. 

De twee rapporteren al een tijdje aan Daniël wat de Iraanse oppositie doet. Maar nu wil hij dat de twee explosieven binnensmokkelen en een aanslag plegen. 

Rudi Giuliani (L), Marjam Rayavi (MEK) in Parijs, archieffoto 2010.

30 juni 2018. Bij Villepinte, bij Parijs is dat, maken de aanhangers van de Iraanse oppositie zich op voor de bijeenkomst. Amir S. en Nasimeh N. vertrekken met hun Mercedes vanuit Antwerpen richting Villepinte, waar de bijeenkomst is gepland.

Bij Brussel, in Sint-Pieters-Woluwe, wordt de auto aan de kant gezet door de antiterreurdiensten van de Belgische politie. In een kleine toilettas wordt 500 TATP, uiterst krachtige springstof, en een ontsteker gevonden. De twee worden aangehouden op verdenking van het plegen van een terreuraanslag.

In de uren die volgen wordt er internationaal een klopjacht georganiseerd op de derde man, "Daniel". Hij wordt door de Duitse antiterreureenheden gearresteerd terwijl hij op weg is naar de Oostenrijkse grens. 

Het doelwit van de mislukte aanslag was deze bijeenkomst bij Parijs in 2018

"Daniel" blijkt over een Iraans diplomatiek paspoort te beschikken en is verbonden aan de Iraanse ambassade in Wenen. Zijn echte naam blijkt Assadolah Assadi (49). Volgens Amerikaanse en Israëlische media blijkt "Daniël" niemand minder dan het hoofd van de Iraanse inlichtingendienst in Europa.

Ook een vierde man wordt aangehouden in Frankrijk. Over hem is maar weinig geweten, "maar hij zou in nauw contact hebben gestaan met Assadi", aldus een betrokken advocaat. 

Volgens Israëlische media zou de Israëlische geheime dienst, de Mossad, een cruciale rol hebben gespeeld in het waarschuwen van de Belgische en Franse veiligheidsdiensten. Onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu alludeert op de arrestatie. 

Spionagethriller in de maak

De Antwerpse raadkamer heeft zich vanmorgen over de zaak gebogen en de vier verdachten doorgewezen naar de rechtbank. Twee aanklachten zijn weerhouden: poging tot moord met terroristische inslag en deelname aan terreuractiviteit. Het proces zou in het najaar van start gaan.

Duitsland leverde Assadolah Assadi ondanks Iraans protest uit aan ons land. Dat de vier nu al meer dan twee jaar worden vastgehouden in voorarrest toont aan dat justitie niet licht gaat over de diplomatiek uiterst gevoelige zaak. "De vier verdachten riskeren tot twintig jaar cel", aldus een betrokken advocaat. 

Als de vier zouden worden veroordeeld, zou dat een enorme blamage zijn voor het Iraanse regime. Het zou inhouden dat Iran een aanslag wilde plegen op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie bij Parijs. 

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dat spionnen opereren onder de dekmantel van diplomaat is niet nieuw. Er worden met de regelmaat van de klok "diplomaten" uitgewezen eenmaal ze ontmaskerd zijn. Maar dat een regime zich op zo’n manier zou inlaten met het plegen van een terreuraanslag is ongezien in Europa.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zegt dat de hele operatie "opgezet spel is door het Westen, om zo Iran in diskrediet te brengen". 

Eind deze week organiseert de Iraanse oppositie overigens een nieuwe grote bijeenkomst. Wegens het coronavirus zal deze virtueel plaatsvinden. 

Wellicht was Maryan Rajavi doelwit van de mislukte aanslag

Bekijk hieronder ook het verslag van Jens Franssen voor "Terzake" over een basis van de Iraanse oppositie in Albanië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen