AFP or licensors

Verenigd Koninkrijk bant Huawei van 5G-netwerk tegen 2027

In het Verenigd Koninkrijk mogen de telecombedrijven na 31 december geen nieuwe Huawei 5G-apparatuur meer aankopen. En tegen 2027 moeten alle 5G-onderdelen van het Chinese bedrijf uit hun netwerken worden verwijderd, dat heeft de Britse minister van Cultuur gemeld. Het Verenigd Koninkrijk volgt hiermee de Verenigde Staten, die sancties aan Huawei hebben opgelegd. Volgens de Verenigde Staten vormt het bedrijf namelijk een bedreiging voor de (inter)nationale veiligheid. 

"Dit was geen gemakkelijke beslissing, maar het is de juiste voor de Britse telecomnetwerken, voor onze nationale veiligheid en onze economie. Nu en op lange termijn", dat zei de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden aan het Lagerhuis. Dowden zei ook dat deze beslissing de uitrol van 5G in het land met een jaar zal vertragen en een aanzienlijke meerkost met zich mee zal brengen. 

Omdat de Amerikaanse sancties alleen invloed hebben op toekomstige apparatuur, neemt de Britse regering aan dat er geen redenen zijn om de eerder geleverde apparatuur van Huawei voor de 2G-, 3G- en 4G-netwerken te verwijderen.

De Britten volgen hiermee de sancties die aan het bedrijf opgelegd werden door de Verenigde Staten. Washington beweert namelijk dat het bedrijf een bedreiging vormt voor de (inter)nationale veiligheid. Het beschuldigt Huawei van spionage voor de Chinese overheid, iets wat Huawei ten stelligste ontkent. 

(Lees verder onder de foto)

Britse minister van Cultuur Oliver Dowden
AFP or licensors

Met deze beslissing verandert de Britse regering van koers. Eerder zei de regering nog dat Huawei mocht meewerken aan de uitbouw van het 5G-netwerk. Maar de Verenigde Staten drongen aan op een totale ban van het bedrijf. In mei hebben ze nieuwe sancties afgekondigd tegen Huawei. Volgens de Britten wordt het bedrijf door die Amerikaanse sancties een minder betrouwbare partner voor de toekomst. 

Huawei betreurt de beslissing. "Het is slecht nieuws voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk met een mobiele telefoon", zei Huawei. "Ze zullen naar een langzame digitale weg worden verplaatst. Het zal de rekening opdrijven en de digitale kloof verdiepen", aldus Huawei.

Meest gelezen