Hans Bonte wil Vilvoorde fuseren met buurgemeente Machelen: "We gelijken sterk op mekaar"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A) wil fuseren met buurgemeente Machelen. Hij vindt dat beide gemeenten sociologisch en qua diversiteit, groei en zelfs op het vlak van criminaliteit sterk op mekaar gelijken. Na de zomer gaat hij een mogelijke fusie bekijken.

De Vlaamse regering moedigt gemeenten aan om te fuseren, en geeft daar ook een financiële vergoeding voor. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte laat nu weten dat hij een fusie met de kleinere buurgemeente Machelen wel ziet zitten. Want er zijn heel wat gelijkenissen tussen Vilvoorde en Machelen, zegt Bonte: "Wij zijn de gemeenten met de hoogste diversiteit, maar ook met de snelst groeiende populatie. We kampen met grote reconversie-uitdagingen: zo is er bijvoorbeeld de oude industriële vervuiling die achtergelaten werd. We zijn ook een regio die zwaar economische troeven heeft maar ze niet kan uitspelen. We gelijken met andere woorden op mekaar."

Bonte gaat een mogelijke fusie met Machelen na de zomer bekijken. Als de fusie doorgaat, zou Vilvoorde-Machelen ook een centrumstad worden waardoor er meer middelen vrijkomen om nog meer te realiseren.

Reactie Machelen

De gemeente Machelen is nog niet overtuigd of een fusie wel nodig is. "Wij hebben een gemeente van meer dan 15.000 inwoners dus ik denk dat wij sterk genoeg zijn en autonoom kunnen fuctioneren," zegt Karina Rombouts, waarnemend burgemeester van Machelen. "We zijn een heel complexe gemeente dus ik weet niet of een fusie het allemaal makkelijker zou maken. Ik denk ook niet dat onze inwoners op zo'n fusies liggen te wachten" Toch blijft de deur nog even op een kier staan. Het schepencollege van Machelen wil in augustus de kwestie eerst intern bespreken vooraleer een definitief antwoord te geven. 

Meest gelezen