PS-voorzitter Magnette wil dan toch aan tafel met N-VA: de angst voor de oppositie is groot 

Er beweegt wat op het vlak van de federale formatie, ruim 400 dagen na de verkiezingen. Na verschillende keren de deur te hebben dichtgegooid voor een regering met de N-VA, maakt PS-voorzitter Paul Magnette nu toch een opening. Hoe moeten we dat nu weer begrijpen? 

Op de Franstalige nieuwszender LN24 maakte Paul Magnette gisteravond duidelijk dat hij overweegt om toch te regeren met de Vlaams-nationalisten. 

Op dit moment doen de Franstalige socialisten niet mee aan de onderhandelingen die geleid worden door de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR. De formule die de "drie koningen" uittesten, omvat wel de Vlaamse socialisten van de SP.A.

Voor PS-voorzitter Magnette moet er een ander sociaal-economisch beleid komen dan dat van de vorige regering-Michel. Zweeds depanneren wil hij namelijk niet, heeft Magnette al meerdere keren gezegd. Maar hij wil wel praten over een nieuwe staatshervorming, want de bevoegdheden zijn te veel versnipperd. Een uitgestoken hand naar N-VA, dus.

De angst voor de oppositie

Waarom maakt Magnette nu toch die opening? "De angst dat er een regering zat aan te komen zonder de PS, maar wel met SP.A", verklaart VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Bij de Franstalige socialisten vrezen ze in de oppositie te zitten terwijl de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog aan de gang is."

"Liberaal premier Sophie Wilmès is volgens peilingen populair aan het worden in Wallonië met sociale coronamaatregelen, terwijl de PS daar vanuit de oppositie maar moeilijk kritiek op kan geven. Wilmès gaat dus met alle eer lopen in Franstalig België. En met de vorige oppositiekuur is de PS alleen maar achteruitgegaan." 

De Franstalige socialisten vrezen in de oppositie te zitten terwijl de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog aan de gang is

Overstag

Een interview vorige week met SP.A-politica Hannelore Goeman, fractieleidster in het Vlaams Parlement, heeft mogelijk mee een rol gespeeld. Op de Franstalige zender BEL RTL zei ze onomwonden dat haar partij niet getrouwd is met de PS. "Als we de gevraagde sociale maatregelen krijgen, kunnen we regeren zonder de PS", klonk het.

"De dreiging met de zogenoemde Arizona-coalitie (de liberalen, de christendemocraten, N-VA en SP.A) zonder de PS was dus het breekijzer", aldus politiek journalist Vansevenant. "We horen ook dat SP.A-voorzitter Conner Rousseau is blijven duwen bij Paul Magnette om toch in de regering te stappen. Dan zit hij als linkse partij comfortabeler en bovendien is het een stabielere regering met een ruime meerderheid."

Waarom wil N-VA er ook graag de PS bij?

Ook de N-VA wil er de PS eigenlijk bij. "Er circuleert een zeer hardnekkig gerucht dat ons door verschillende bronnen halvelings wordt bevestigd, met name dat N-VA-voorzitter Bart De Wever dit weekend al heeft samengezeten met Magnette en SP.A-voorzitter Rousseau", aldus Johny Vansevenant.

De Vlaams-nationalisten vrezen verloren communautaire jaren in de Arizona-coalitie. "Zonder de PS zal er namelijk communautair weinig gebeuren", weet Vansevenant. "Het is met de grootste Franstalige partij dat de N-VA aan de opdeling van het land wil werken. En dat moet nu gebeuren terwijl N-VA nog groter is dan Vlaams Belang."

"PS-voorzitter Magnette gaf N-VA de pap in de mond. Hij klaagde over versnipperde bevoegdheden, zoals in de coronacrisis is gebleken. Voor Magnette moet een bevoegdheid ofwel helemaal op regionaal niveau zitten of helemaal op federaal niveau. Bij de PS is er ook een sterke regionalistische vleugel. De N-VA en de PS kunnen elkaar zo vinden. Magnette verwijst naar het verleden, dat er vroeger al samenwerking was tussen socialisten en de nationalisten bij staatshervormingen." 

Terugfluiten

De achterban van de PS en de Brusselse afdeling van de partij kunnen wel nog een probleem opleveren voor Magnette. Hij is in het verleden al een paar keer teruggefloten. PS-Kamerfractieleider en Brusselaar Ahmed Laaouej is bijvoorbeeld erg kritisch voor een regering met de N-VA.

"Verschillende partijvoorzitters zeiden me: we zijn er nog lang niet. Is hij niet weer in overdrive gegaan met zijn communicatie? Magnette is impulsief. Hij heeft zich in het verleden al laten terugfluiten. Ik durf daar mijn hand niet voor in het vuur te steken. Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht", vertelt Johny Vansevenant.

Verschillende partijvoorzitters zeiden me: "We zijn er nog lang niet"

Wat nu met de Arizona-onderhandelingen?

PS-voorzitter Magnette mag zichzelf dan nu wel weer op het toneel van de federale formatie toveren, de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR gaan voorlopig door met hun zogenoemde Arizona-onderhandelingen. "Ze plannen naar het einde van de week een vergadering met de 6 partijen, zonder de PS. SP.A-voorzitter Rousseau zou zijn sociale punten binnenhalen."

"Ze willen Arizona blijven gebruiken als de stok achter de deur voor de PS. Maar er komt ook een wortel, want daarna zal de PS uitgenodigd worden. Ze willen er eigenlijk allemaal de PS bij. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Zijn partij zit samen met de PS in de Waalse regering en hij is bang om eruit te vliegen als hij federaal zou regeren zonder de PS."

Meest gelezen