AP2011

Apple moet 13 miljard euro aan belastingvoordelen niet terugbetalen aan Ierland

De Europese Commissie verliest een miljardenzaak tegen technologiegigant Apple. Het bedrijf hoeft 13 miljard euro aan fiscale voordelen niet terug te betalen aan Ierland. De beslissing zet het beleid van Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager onder druk.

In 2016 had de Europese Commissie beslist dat Apple 13 miljard euro aan fiscale voordelen, die het van de Ierse fiscus had gekregen, moest terugbetalen. Apple heeft al sinds 1980 een belangrijke vestiging in Cork. Ierland heeft sowieso een gunstig belastingregime voor multinationals. Maar tussen 2003 en 2014 betaalde de technologiegigant wel heel weinig belastingen: in 2003 amper 1 procent, in 2014 0,005 procent.

De Europese Commissie beschouwde die belastingvoordelen als een vorm van illegale staatssteun. Daarom wilde Eurocommissaris Vestager dat Apple die ontbrekende belastingen zou betalen. Maar zowel Apple als Ierland ging in beroep. Nu heeft het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Europese Hof in Luxemburg dat bevoegd is voor zulke geschillen, beslist dat Apple dat bedrag niet moet betalen, omdat er onvoldoende bewijs is om te spreken van een selectief belastingvoordeel. 

Symbool

Het Apple-dossier is een belangrijk dossier, alleen al wegens het bedrag: 13 miljard euro. Maar het heeft ook een grote symboolwaarde. Europees Commissaris Vestager heeft jarenlang geprobeerd om de strijd aan te gaan met belastingontwijking door multinationals. 

Deze uitspraak kan dat beleid onderuithalen. Vorig najaar werd ook de beslissing van de Europese Commissie in de zaak rond de Amerikaanse koffieketen Starbucks vernietigd. Volgens het Gerecht had de Commissie onvoldoende aangetoond dat de belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse fiscus een vorm van staatssteun zou zijn. Starbucks hoefde de meer dan 25 miljoen euro aan ontweken belastingen aan Nederland niet terug te betalen.

Meest gelezen