Bijzondere oproep van Gentse onderzoekers: "Stuur ons foto’s van fruit op schilderijen"

Het Instituut voor Biotechnologie in Gent heeft jouw hulp nodig om groenten en fruit te bestuderen. De onderzoekers doen een oproep om hen foto's te bezorgen van groenten en fruit... op schilderijen. “We zagen eens een witte watermeloen afgebeeld, dat vonden we vreemd. Achteraf bleek dat een witte watermeloen effectief bestond in die tijd.”

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een internationaal project voor professor Ive De Smet en zijn UGent-collega David Vergauwen. Met een bijzondere oproep om foto’s door te sturen van oude schilderijen hopen de professoren meer te weten te komen over oude plant- en groentesoorten.

Witte watermeloen en paarse wortel

“We stonden een tijd geleden in het Hermitage-museum in Sint-Petersburg (Rusland), daar hing een schilderij waarop een witte watermeloen was afgebeeld. Dat is iets wat wij niet kennen, watermeloenen zijn meestal groen en rood vanbinnen”, legt De Smet uit. Ze hebben het nagetrokken en ontdekten dat witte watermeloenen vroeger wél bestonden.

Samen begonnen ze aan hun zoektocht naar bijzondere groenten en fruit die worden afgebeeld op schilderijen. "We deden al onderzoek naar wortel en tarwe", zegt De Smet. "In de supermarkt kan je wel eens paarse, gele of rode wortels zien en dat lijkt op het eerste zicht onnatuurlijk. Maar ons onderzoek heeft aangetoond dat de rode en de paarse wortel de voorouders zijn van de wortels die we vandaag kennen."

Door dit onderzoek ontdekken we de voorouders van onze groenten en fruit 

"Bij tarwe zagen we dan weer dat het gewas in het verleden groeide tot mondhoogte, vandaag is dat eerder tot kniehoogte. Dat heeft allemaal te maken met de oogst. Het is belangrijk om dat te onderzoeken, omdat we op die manier kunnen afleiden hoe de groenten en fruit van vandaag tot stand gekomen zijn. Op dit moment zijn we bezig met meloen, watermeloen, komkommer... "

Oproep

"Wij zijn nog op zoek naar mensen die graag naar musea gaan", voegt Vergauwen toe. “We hebben drie elementen nodig: informatie rond de schilder en wanneer het werk gemaakt is, een foto van het schilderij en dan nog een detailfoto van het fruit of de groente op het schilderij."

Wil jij een foto doorsturen? Dat kan via deze website of door een berichtje te sturen naar de Radio 2 app (gebruik zeker #oost).

Klara heeft een reeks over dit onderzoek, meer specifiek over het tomatenonderzoek, aardbeien en aardappels. Hier kan je informatie vinden en de reportages van journaliste Isabel Voets beluisteren: over de tomaat, over de aardbei, over de aardappel.

kasto80

Meest gelezen