PA Wire/PA Images

Queen doorbreekt isolement om "Captain Tom", die miljoenen inzamelde door tuin rond te wandelen, persoonlijk te ridderen

Captain Tom Moore, de 100-jarige Britse veteraan die wereldberoemd werd door rondjes in zijn tuin te stappen en zo meer dan 36 miljoen euro in te zamelen voor de strijd tegen het coronavirus, wordt vrijdag in de adelstand verheven. De Queen zal vrijdag speciaal voor hem een ceremonie organiseren. "Dit wordt de bijzonderste dag", reageert Moore ontroerd. 

Vanaf vrijdag zal "Captain" Tom Moore zich "Sir" Tom Moore mogen noemen. Dan wordt hij immers geridderd door de Queen en krijgt hij het onderscheidingsteken van "Knight Bachelor". 

Het plan van ex-legerkapitein Tom Moore was om ter ere van zijn 100e verjaardig in april 10 dagen lang 10 rondjes rond zijn tuin te lopen. Op die manier hoopte hij 1.000 pond in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg NHS. Maar zijn initiatief werd een gigantisch succes en tot zijn verbazing haalde hij in een mum van tijd 25 miljoen euro binnen. 

Daarop besloot hij om nog 100 extra rondjes te wandelen met zijn wandelrek. De eindteller kwam uiteindelijk op het astronomische bedrag van 32 miljoen pond, omgerekend zo'n 36 miljoen euro. 

Wil u de man nog eens aan het werk zien? Bekijk dan deze video en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Zijn initiatief ging allesbehalve onopgemerkt voorbij. Felicitaties van de Britse prins William, luid applaus van zorgverleners, een eretitel van kolonel, 100.000en kaartjes voor zijn verjaardag, een cover van "You'll never walk alone", een speciale poststempel en noem maar op. In mei nomineerde de Britse premier Boris Johnson - zelf ex-corona-patiënt - hem voor het ridderschap.

De Queen zal Tom Moore vrijdag persoonlijk ridderen, in een speciale ceremonie. Dat heeft Buckingham Palace vandaag laten weten. Geplande festiviteiten werden de voorbije maanden uitgesteld, en de Queen verbleef de voorbije maanden in quarantaine in Windsor Castle om het coronavirus buiten te houden, maar voor "Captain Tom" zal ze een uitzondering maken. De Queen zal het zwaard van haar vader, George VI, gebruiken om Moore te ridderen. Er is wel gevraagd aan het publiek om níet naar Windsor Castle af te zakken.

The Queen werd in juni nog eens gefotografeerd terwijl ze paardreed. Ze is al maanden in quarantaine, samen met haar man prins Philip.

Moore zal samen met enkele familieleden naar de plechtigheid gaan. Hij heeft op Twitter al zijn vreugde uitgedrukt. "Ik had nooit kunnen denken dat dit mij zou overkomen. Dit is zo'n grote eer voor mij en ik kijk er erg naar uit om Her Majesty The Queen te ontmoeten. Dit gaat een van de bijzonderste dagen worden."

Meest gelezen