Radio 2

"De Dronkenput" in Middelkerke lokt elk jaar 5.000 bezoekers: "Je wordt hier snel duizelig"

De unieke toeristische attractie "De Dronkenput" in Middelkerke trekt elk jaar 5.000 bezoekers. In 1897 werd een nieuw waterreservoir voorgesteld in Middelkerke om meer mensen van drinkbaar water te kunnen voorzien. Helaas verzakte het gebouw net nadat het klaar was omdat het grondwater de vloeren van dat reservoir naar boven stuwde. Het gebouw ging scheef liggen en het werd nooit gebruikt. Tot er een attractie van werd gemaakt.

Tussen twee huizenrijen in een rustige woonwijk in Middelkerke ligt de "Dronkenput". Het is een gebouw dat eind negentiende eeuw in gebruik zou genomen worden om water in op te slaan en te zuiveren tot drinkbaar water. Helaas is dat nooit gebeurd omdat het gebouw wegzakte door de kracht van het grondwater. "In één nacht is het gebouw 13 procent omhoog gekomen. Ze hebben het nooit kunnen gebruiken. En nu is het een beschermd monument", vertelt conciërge Hedwig fier aan Radio 2 West-Vlaanderen.

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Tot 5.000 bezoekers per jaar

Hedwig is al 11 jaar conciërge van de "Dronkenput" in Middelkerke. Hij woont op amper 50 meter van het gebouw. Twee Duitse toeristen hebben een afspraak met Hedwig om de "Dronkenput" te bezoeken: "Wat gek! Als je dit gebouw binnenkomt, voel je je meteen duizelig ..." Hedwig heeft al veel bezoekers de put zien uitvluchten: "De muren, vloeren en de trap staan scheef, dus je hebt het gevoel dat je dronken bent, vandaar ook de naam."

"We hebben hier Engelsen, Duitsers, Fransen, ze komen van alle kanten. Veel mensen uit Middelkerke kennen de "Dronkenput" wel, maar zijn er nog nooit in geweest. Zelfs onze burgervader Jean-Marie Dedecker is hier nog nooit geweest, dat heeft hij mij zelf eens gezegd."

Je kan de "Dronkenput" van Middelkerke elke dag in de zomer bezoeken op afspraak.

Meest gelezen