Videospeler inladen...

Veiligheidsraad beslist pas volgende week over versoepelingen, premier Wilmès: "Situatie mag zeker niet erger worden"

De Nationale Veiligheidsraad zal pas volgende week donderdag beslissen of er nieuwe versoepelingen komen van de coronamaatregelen. Het licht stijgende aantal besmettingen houdt de Veiligheidsraad nog tegen. “Als de trend niet goed is, zullen we niet naar fase 5 overgaan, en blijft de situatie dezelfde, zoals nu”, waarschuwde premier Sophie Wilmès (MR) tijdens een persconferentie na de Veiligheidsraad van vanochtend.

Door de licht stijgende besmettingscijfers in België, waren de verwachtingen al niet hoog gespannen toen de Nationale Veiligheidsraad vanochtend om 8 uur bijeenkwam.Toch werd ernaar uitgekeken of de Veiligheidsraad wat lucht zou geven aan de evenementensector. 

Maar dat was - voorlopig - ijdele hoop. De virologen die de politici adviseren, hebben op de rem getrapt en aangeraden om voorlopig nog geen versoepelingen toe te laten. Dat advies volgen de politici nu. 

1 augustus

De Nationale Veiligheidsraad heeft de beslissingen over de uitbreiding van evenementen vanaf 1 augustus nog even uitgesteld.

Als de besmettingscijfers zouden blijven dalen, zouden vanaf 1 augustus maximaal 400 mensen aanwezig mogen zijn op indoor evenementen, in plaats van 200 nu. Op buitenevenementen zouden maximaal 800 worden toegelaten in plaats van 400 nu. 

Ook voor theaters, concertzalen en sportstadions zou meer mogelijk worden. Maar door de slechte cijfers staat dat nog allemaal op losse schroeven.

Wat is het probleem?

Premier Wilmès laat weten dat de knopen hierover dus pas volgende week donderdag zullen worden doorgehakt, op een nieuwe Veiligheidsraad. Tijdens die nieuwe bijeenkomst zal de Veiligheidsraad bekijken of de stijgende trend al dan niet aanhoudt. 

“We proberen meer informatie te krijgen over de opflakkering”, zei premier Wilmès hierover. Zo wil men een beter zicht krijgen op de nieuwe coronagevallen en hoe mensen op dit moment besmet worden.

Het probleem zit hem in de zogenoemde reproductiewaarde: die ligt nu op 1,1. Dat betekent dat besmette personen gemiddeld meer dan 1 persoon besmetten en dat het coronavirus zich weer licht onder de bevolking verspreidt. De virologen vrezen dat dit de gevreesde tweede golf kan inluiden, wat iedereen wil voorkomen.

Precair

Om de opkomst van die tweede golf in de kiem te smoren, maakt de Veiligheidsraad nu duidelijk een pas op de plaats en maakte premier Wilmès vanmiddag duidelijk dat de situatie nog heel precair is, na de versoepelingen van de afgelopen tijd. 

“Om over te gaan naar de volgende fase “mag de situatie zeker niet erger worden”, waarschuwde Wilmès. “Als de trend niet goed is, zullen we niet naar fase 5 overgaan, en blijft de situatie dezelfde, zoals nu." Sterker nog: ze sluit niet uit dat er weer strengere maatregelen kunnen komen. 

“Dit heeft veel te maken met ons eigen gedrag”, voegde de premier eraan toe. Daarbij noemde ze nog eens alle belangrijke maatregelen op die we moeten respecteren, met bijzondere aandacht voor de dracht van het mondmasker in winkels en op andere drukke plaatsen.

Ook epidemioloog Erika Vlieghe dringt er op aan om de puntjes op de i te zetten en de huidige maatregelen op te volgen. "Er zijn de voorbije weken heel veel situaties geweest die niet stroken met de maatregelen. Mensen zitten op terrassen te dicht bij elkaar en ze respecteren de anderhalve meter afstand houden niet. Er zijn ook dansfeesten ontstaan. Dat kan niet. Iedereen moet aan de huidige afspraken herinnerd worden", aldus Vlieghe.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Feestjes

Daarnaast waarschuwde de premier ervoor om geen (geïmproviseerde) feestjes te organiseren. De overheid is namelijk op zijn hoede om grote evenementen toe te laten, omdat het risico bestaat dat het coronavirus zich daar sterk verspreidt.

"Ze betekenen dus een gevaar voor de volksgezondheid." In dat kader wees de premier erop dat het aantal besmettingen tot twee keer zo sterk is bij jongeren en jongvolwassenen dan bij ouderen.

Dat jongeren meestal minder hard getroffen worden door de ziekte, betekent niet dat ze ervoor immuun zijn, zei de premier, verwijzend naar het 18-jarige meisje dat in Brussel overleed.

Kleurcodes blijven

Over de discussie over de kleurcodes die Buitenlandse Zaken gebruikt bij de reisadviezen - groen, rood en oranje - heeft de Veiligheidsraad overigens ook geen knoop doorgehakt. Huisartsen en de reissector zagen liever de onduidelijke oranje code verdwijnen, maar vooralsnog blijft die behouden.

Bekijk hier de volledige persconferentie van premier Wilmès na de Nationale Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen