Franstalige jeugdrechters in Brussel laten opgepakte minderjarigen niet langer vrij: protestactie stopgezet

De Franstalige jeugdrechters hebben hun protestactie na drie weken stilgezet. De jeugdrechters weigerden al die tijd om nog nieuwe zaken met minderjarigen te behandelen, waardoor een aantal opgepakte minderjarigen werden vrijgelaten. Het protest kwam er door personeelstekort. Nu zijn er 4 extra personeelsleden aangeworven, en stopt de actie. 

Het was eind juni dat de Franstalige jeugdrechters een brief stuurden naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om het gebrek aan personeel aan te kaarten. In de brief dreigden ze alle minderjarige verdachten vrij te laten indien ze geen gehoor kregen. De griffie van de Franstalige jeugdrechtbank kampt al lange tijd met personeelstekort en was de beloftes van het kabinet nu beu, stond te lezen in de brief.

Door de protestactie ontvingen de jeugdrechter niet langer nieuwe minderjarige verdachten op hun kabinet. In de praktijk betekent dat dat die minderjarigen terug werden vrijgelaten. Enkel de lopende dossiers en de dossiers over minderjarigen die zich een precaire situatie bevinden, werden nog behandeld. 

Er zijn vier mensen toegekomen. Ze moeten nog worden opgeleid, maar we zijn gehoord

Jeugdrechter Michèle Meganck

Maar de actie wordt nu dus stopgezet. “Er zijn vier mensen ter versterking toegekomen”, legt jeugdrechter Michèle Meganck uit. “Daarmee zijn de problemen niet opgelost. Die mensen moeten nog worden opgeleid en zullen de eerstkomende maanden dus niet inzetbaar zijn. Maar aangezien we gehoord zijn in onze vraag tot bijkomend personeel, zetten we vanaf vandaag onze actie stop en ontvangen we terug alle minderjarigen die worden opgepakt.”

In totaal zijn er volgens de jeugdrechters door de actie een tiental minderjarigen weer vrijgelaten, terwijl ze eigenlijk ter beschikking gesteld hadden moeten worden van de jeugdrechter. Die verdachten zullen nu worden uitgenodigd voor een nieuw verhoor.

Meest gelezen