Archieffoto bloemencorso Blankenberge

Geen bloemenstoet, wel 3 gigantische bloementapijten in Blankenberge

Er is een alternatief gevonden voor de geschrapte bloemencorso in Blankenberge: tijdens het laatste weekend van augustus zullen 3 grote bloementapijten het centrum van Blankenberge kleuren. Ook doen 2 kleine praalwagens en verschillende bloemenpoppen een rondgang.

Door de coronamaatregelen was het snel duidelijk dat de bloemencorso, een evenement dat jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt, deze zomer niet kon doorgaan. De optocht is traditioneel het einde van het zomerseizoen in Blankenberge. Maar ondertussen werd een alternatief gevonden: tijdens het weekend van 29 en 30 augustus zullen 3 grote bloementapijten het stadscentrum van Blankenberge sieren. Het grootste tapijt neemt meer dan 400 vierkante meter in beslag.

Circulatieplan

Daarnaast worden ook nog 2 kleine praalwagens opgesteld. Alles gebeurt gespreid en volgens een circulatieplan. “Er wordt een soort parcours opgemaakt waardoor de bezoekers veilig alle locaties kunnen bezoeken”, vertelt Hans Vanquathem, regisseur van de jaarlijkse bloemencorso. Hij zat in de werkgroep die het alternatief adviseerde. “De tapijten werden ontworpen door Paul Defever. Een gespecialiseerde firma zal ze net voor het weekend plaatsen.”  

De bloementapijten komen op het Leopold III-plein, aan de Sint-Rochuskerk en op het Manitobaplein. Blankenberge viert dit jaar zijn 750e verjaardag, de bloemenstoet zijn 125e. 2 tapijten gaan over het Blankenbergse jubileum, eentje gaat over 125 jaar bloemenstoet. De praalwagens, die aan de Pier en op het Descampsplein zullen staan, draaien rond de “Meli” en “Sterken Dries”, een populair vissersmonument.

Bloemenpoppen

“Het alternatief kwam er eigenlijk op vraag van burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Zij wou dat er nog iets te beleven viel tijdens het laatste weekend van augustus”, zegt Vanquathem. “Het is alleszins mooi dat we toch nog iets krijgen. Daarnaast is er ook nog een nieuwigheid: er wordt een rondgang van “corsopoppen” gepland. Zij beelden een Chinees leger uit. “Het gaat om pakken met gedroogde bloemen. In een andere corso bleek dat een meerwaarde. Door die pakken naar hier te halen, kunnen ze ons ook nog een dienst bewijzen."

Meest gelezen