Videospeler inladen...

Genk pakt "patsergedrag" met luide auto's en quads aan: "Met camera's en geluidsmetingen"

Genk gaat dit najaar camera’s inzetten waaraan een microfoon gekoppeld is om autolawaai te identificeren. Het proefproject in de Stalenstraat is een primeur en moet gemotoriseerd "patsergedrag" bestrijden. Wie in overtreding gaat, kan zich zelfs verwachten aan een onmiddellijke inbeslagname.

“In de zomer rijzen elk jaar opnieuw klachten rond vier probleemgroepen: het gebruik van quads, lawaaierige voertuigen die zijn uitgerust met sportuitlaten, auto’s en moto’s die veel te snel optrekken en auto’s die er een sport van maken om te racen op de Europalaan”, vertelt Wim Dries, burgemeester van Genk. “Omdat we dat uiteraard niet wensen in onze stad, doen we eerst een oproep aan mensen om respect te hebben voor zij die slapen of gezellig op een terras zitten. Verder zal de politie gerichte acties ondernemen. Zij zullen zowel ’s nachts als overdag proberen om daders op heterdaad te betrappen, met anonieme en niet-anonieme ploegen.”

Microfoon met nummerplaatdetectie

Op de Bochtlaan, in de buurt van de rotonde met de Europalaan en verderop aan de Evence Coppéelaan komen er camera’s. Maar op de Stalenstraat gaat de stad nog een stapje verder. “Aan de camera die nummerplaten kan herkennen, wordt een microfoon gekoppeld", vervolgt Wim Dries. "Zo kunnen we overtreders niet enkel zien, maar ook het geluidsniveau koppelen aan ongereglementeerde sportuitlaten. Elk passerend voertuig heeft immers een uniek geluid, zelfs al wordt het versterkt door opbouwtechnieken.”

Of 'patserbakken' die worden gedetecteerd door de installatie met de microfoon ook onmiddellijk in beslag genomen zullen worden, moet nog worden goedgekeurd op de gemeenteraad. “We willen agenten de kans geven om chauffeurs van betrokken auto’s of motoren kordaat te bestraffen voor hun hardleerse gedrag. In Antwerpen gebeurt dat nu ook al, zonder tussenkomt van het gerecht”, besluit de burgemeester. 

Bekijk hier de journaalreportage en het interview met burgemeester Wim Dries (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Die sportuitlaten moeten zo veel mogelijk lawaai maken

David Vandegoor

De bewoners van de Stalenstraat kaarten het probleem van de luidruchtige straatracers al jaren aan. "Die gasten rijden hier elke dag rondjes met hun auto met sportuitlaten" zegt buurtbewoner David Vandegoor. "Met de nodige luide knallen en steekvlammen. Dus met een open raam slapen of 's avonds rustig op het terras zitten is onmogelijk." Vandegoor overweegt zelfs om zijn huis te verkopen. "We hadden de schatter al laten komen, maar dit nieuws verandert de zaak natuurlijk. Misschien is het niet meer nodig om te verhuizen. Want ik woon hier heel graag."

Meest gelezen