taras_chaban

Gentse specialist pleit voor verplichte mondmaskers in de openlucht om tweede besmettingsgolf te voorkomen

Professor infectieziekten Steven Callens van het UZ Gent pleit ervoor om ook op openbare plaatsen, en zelfs in de openlucht, een mondmasker te dragen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.  Een sterke aanbeveling of zelfs een verplichting door de Nationale Veiligheidsraad, is volgens hem een goed idee. "Zeker nu we af lijken te stevenen op een nieuwe besmettingsgolf."

Virologen en specialisten vragen extra waakzaamheid nu er opnieuw meer coronabesmettingen zijn in ons land.  Er wordt gevreesd voor nieuwe, lokale uitbraken of zelfs een nieuwe tweede golf die heel het land zou kunnen raken. "Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt moeten we nu vooral de basisregels blijven hanteren. Ook een mondmasker dragen op zoveel mogelijk plaatsen is een goed idee", legt Callens uit.  

Mondmasker dragen in de openlucht om de andere te beschermen

"Het is geen schande om jezelf te beschermen met een mondmasker, maar aan de gezondheid van andere mensen denken is nog beter. Dat doe je net door het mondmasker massaal te dragen, ook op openbare plaatsen en ook in de openlucht", benadrukt Callens. Een sterke aanbeveling of zelfs een verplichting, lijkt hem dan ook geen slecht idee. 

Zomer op veilige afstand met propere handen

Op sommige plaatsen lijken mensen de voorzorgsmaatregelen minder strikt op te volgen. "Het allerbelangrijkste blijft om veilige afstand te houden van elkaar, de handen vaak te wassen en zoveel mogelijk in één bubbel te blijven", benadrukt Callens. Ook deze zomer blijven dat de basisregels. "Kleinschalige evenementen kunnen, als er voldoende ruimte is. Wanneer mensen te dicht op elkaar gepakt staan en bijvoorbeeld moeten roepen omdat er luide muziek speelt dan krijgt het virus vrij spel."

Zak niet massaal af naar stadscentrum voor corona-editie Gentse Feesten 

Steven Calllens, professor infectieziekten

Callens vraagt Gentenaars en andere mensen die overwegen om naar het centrum van de stad af te zakken komend weekend om daar goed over na te denken en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Vrijdagavond zouden in Gent normaal gezien de Gentse Feesten beginnen, maar door corona zijn die geannuleerd. Er zijn her en der wel kleinere evenementen. Er wordt gevreesd dat er toch veel volk zal komen opdagen. "Ik reken op de burgerzin van de mensen", zegt Callens nog.  De politie zet alvast extra mensen in.

We voorzien extra agenten en er is cameratoezicht. Om 01.00 uur moeten alle horecazaken dicht. 

Matto Langeraert van de Gentse politie
kasto80

Meest gelezen