Halle voert leegstandsbelasting in voor winkel- en handelspanden

De stad Halle wil de leegstand van winkel- en handelspanden in het centrum tegengaan door de leegstandsbelasting te verhogen. Als een handelspand langer dan twaalf maanden leegstaat, moet de eigenaar 2.500 euro belastingen betalen.

De stad Halle kampt al jaren met leegstand in de winkelstraten en de binnenstad. Ongeveer veertien procent van de winkel- en handelspanden staan er leeg. Dat is meer dan het provinciaal en Belgisch gemiddelde. Halle breidt daarom zijn leegstandsbelasting uit zodat handelspanden die meer dan twaalf maanden leegstaan 2.500 euro belasting moeten betalen.

Uitbreiding van de belasting

De stad had al langer een leegstandsbelasting, maar die was enkel van toepassing op woningen. Nu wordt deze dus uitgebreid naar winkelpanden. "Halle heeft veel troeven als winkelstad. Het is heel belangrijk voor de beleving en het uitzicht van de stad dat we hier zo goed mogelijk aan werken," legt schepen van Ruimte en Wonen Marijke Ceunen uit. 

"Eerst worden alle leegstaande gebouwen opgenomen in het leegstandsregister. Als deze twaalf maanden later nog leegstaan, komen zij in aanmerking voor deze belasting," zegt Ceunen. De opbrengsten van deze belasting worden gebruikt om andere initiatieven tegen leegstand mee te financieren. 

Huurprijzen aanpassen

Veel potentiële handelaars worden afgeschrikt door de hoge huurprijzen van de handelspanden in het centrum. "Wij denken dat de hoge huurprijzen een mogelijke oorzaak zijn van de leegstand en hopen met deze belasting de eigenaars van de panden te motiveren om hun huurprijzen aan te passen aan de economische realiteit," vertelt Ceunen.

Meest gelezen