Protest in Krakow tegen de campagne van Duda
AFP or licensors

Holebi-activiste opgepakt in Polen, dag na herverkiezing conservatieve president Duda

In Polen is holebi-activiste Małgorzata Szutowicz opgepakt. Haar arrestatie vond plaats een dag na de herverkiezing van de conservatieve president Andrzej Duda. De president heeft tijdens zijn campagne fors uitgehaald naar holebi's. 

Holebi-activiste Szutowicz werd in haar appartement opgepakt. Volgens haar kamergenoot hebben de agenten zich niet geïdentificeerd en ook de reden waarom Szutowicz werd gearresteerd, is niet gegeven. Szutowicz werd meegenomen naar het parket in de Poolse hoofdstad Warschau.

De activist is aangesloten bij het collectief "Stop Bzdurom". Het collectief strijdt tegen de opkomst van extreemrechts in Polen. Szutowicz komt vooral op voor holebi-rechten. Zo strijdt ze onder meer tegen een homofobe bestelwagen die door Polen rijdt met boodschappen die de holebi-gemeenschap erg negatief afschildert. De vrienden van Szutowicz veronderstellen dat de arrestatie te maken heeft met haar strijd tegen dit busje. 

"Waar we allemaal bang voor waren"

De Belgische holebi-activist Rémy Bonny reageert verontwaardig. "Dit is waar we allemaal bang voor waren. Slechts één dag na de herverkiezing van de extreemrechtse anti-LGBTQ-president Andrzej Duda, misbruikt zijn regering hun gerechtelijke macht om ​​hardhandig op te treden tegen LGBTQ-activisten."

De conservatieve president Duda haalde het deze week erg nipt van tegenkandidaat Rafal Trzaskowski. Tijdens zijn campagne heeft Duda zwaar uitgehaald naar homo's en lesbiennes. Zo wil de president de grondwet hervormen zodat twee mensen van hetzelfde geslacht geen kinderen meer kunnen adopteren.

De Poolse holebi-gemeenschap reageerde meteen boos en bang nadat Duda herverkozen werd. Ze zeggen dat hij een gevaarlijke ideologie nastreeft die holebi-families  bedreigt.  

Duda met zijn vrouw

Meest gelezen