De Grote Renaissancedam in aanbouw

Stijgend waterpeil van stuwmeer Grote Rennaissancedam zet spanningen tussen Ethiopië en Egypte op scherp

In Ethiopië begint het gigantische stuwmeer achter de Grote Renaissancedam op de Blauwe Nijl zich te vullen met water. Maar dat is een natuurlijk proces, te danken aan de hevige regenval, zegt de Ethiopische regering. Ethiopië ontkent dat het begonnen is het stuwmeer te vullen. Als dat toch het geval zou zijn, dan dreigen de jarenlange spanningen tussen Ethiopië en Egypte over het prestigieuze infrastructuurproject fel op te lopen. 

De voorbije dagen lieten satellietbeelden een toename zien van het waterpeil in het stuwmeer van de Grote Renaissancedam op de Blauwe Nijl in Ethiopië. Vandaag bevestigde de Ethiopische minister van Water Seleshi Bekele dat dat inderdaad het geval is: het waterpeil is gestegen van 525 meter tot 560 meter.

"Het bouwen van de dam en het vullen van het stuwmeer gaan hand in hand", zei de minister. "Dat laatste moet niet wachten tot het bouwwerk volledig afgerond is". 

Hij suggereerde dat het stijgende waterpeil te danken is aan de hevige regen van de voorbije dagen, en dat Ethiopië met andere woorden niet is begonnen met het vullen van het stuwmeer.

Egypte vraagt opheldering

Maar Egypte heeft al om opheldering gevraagd over het waarom van het stijgende waterpeil. Vorige week nog was er een gespreksronde tussen Ethiopië, Egypte en Soedan, die (opnieuw) op niets is uitgelopen.

Egypte en Soedan willen niet dat Ethiopië het stuwmeer vult vóór er afspraken zijn gemaakt over het watergebruik. Maar Ethiopië liet eerder al weten dat het niet wil  wachten om de dam te doen werken.

Nu het regenseizoen is begonnen, kan de dam helpen om overstromingen te voorkomen. Ethiopië kondigde daarom eerder al aan dat het in de loop van juli het stuwmeer wilde vullen.

Spanningen

De bouw van de Grote Renaissancedam begon in 2011 en leidt al jarenlang tot spanningen. Met het water van de Blauwe Nijl zou Ethiopië stroom willen opwekken voor miljoenen inwoners, maar ook voor andere landen in de regio. 

Maar Soedan en vooral Egypte, die stroomafwaarts liggen aan de Nijl, vrezen dat bij hen een watertekort kan ontstaan. Vooral Egypte, dat van oudsher erg afhankelijk is van de Nijl, ziet de bouw met lede ogen aan. Met de dam zou Ethiopië immers kunnen bepalen hoeveel water er nog doorstroomt.

Bekijk hier beelden van de imposante dam:

Videospeler inladen...

Meest gelezen