J. J. Lionel, Belgische zanger van de "Vogeltjesdans", overleden

"La danse des canards" werd een wereldhit en dat met de stem van de Waal J. J. Lionel. Hij maakte ook muziek bij de Wallace Collection. De man is overleden op zijn 72e, maar de "Vogeltjesdans" lijkt het eeuwige leven te hebben, of het nu instrumentaal of gezongen is. De geschiedenis van het liedje begint in de Alpen, waar een Zwitserse componist een Belgische platenproducer ontmoet in een hotel in Davos.

De "Vogeltjesdans" met bijhorende bewegingen: die kennen we allemaal van de late uurtjes op de dansvloer van een trouwerij. De melodie uit 1955 komt van de Zwitser Werner Thomas, een accordeonist die zijn brood verdiende als entertainer tijdens bergvakanties. Hij noemt zijn instrumentale liedje "Tchip tchip".  

De Vlaamse componist en producer Louis Van Rymenant, alias Terry Rendall, hoort Werner Thomas het nummer spelen in de bar van de Sunstarhotel in het Zwitserse Davos. Hij maakt er zijn eigen versie met synthesizer van, gespeeld door een groep die "Cash & Carry" heet, maar eigenlijk de Bobby Setterband is.

In 1980 verschijnt dan de naam "Vogeltjesdans", gespeeld door de Nederlandse groep de Electronica's met als producer Johnny Hoes. Het is eigenlijk een B-kantje van een andere single, maar het lied is gelanceerd, nog altijd zonder woorden.   

De Belgische accordeonist Hector Delfosse speelt het nummer geregeld met zijn orkest en stelt voor om er woorden bij te verzinnen. De tekst komt van Eric Genty, alias Guy De Paris, en de stem is die van J. J. Lionel die het liedje inzingt in een Brusselse studio. Die Franse versie uit 1981 wordt een grote hit; miljoenen plaatjes gaan over de toonbank. "La danse des canards" is in de jaren 80 de vaakst verkochte single in het Franse taalgebied. 

Ook in 1981 komt er een Duitse versie, "Ja, wenn wird alle Englein wären" van Frank Zander.  Dat is nog altijd de best verkochte Duitse schlager. En de "Vogeltjesdans" is daarnaast in tientallen andere talen opgenomen. Een versie met een Nederlandstalige tekst werd onder meer gezongen door de carnavalsgroep Dynamite, ook bekend van de "Pizza hut".

Alles samen zou het plaatje 40 miljoen keer zijn verkocht. En het is nog altijd te horen op feesten en speelplaatsen. In de Verenigde Staten wordt op 14 mei zelfs de "National Chicken Dance Day" gevierd.

De Belgische zanger J. J. Lionel, artiestennaam van Jean-Jacques Blairon, werd geboren in Binche. Behalve zanger was hij ook een professionele bassist, die onder meer bij de Wallace Collection speelde, bekend van het nummer "Daydream". Hij is overleden aan de gevolgen van een hersentumor.

Meest gelezen