Radio 2

Kastelenjager Giedo wil uitkijkpunten bij kastelen in Limburg: “Meer dan 50 prachtige kastelen die de mensen niet zien”

Giedo Wysmans uit Diepenbeek is deze zomer gestart met kastelenjagen. Dat is hetzelfde als het populaire berenjagen, maar dan met de meer dan 50 kastelen in Limburg. Die kastelen zijn vaak verborgen parels en onbekend bij het grote publiek, maar Giedo wil dat veranderen door bij elk kasteel een uitkijkpost in te richten.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Kastelenjagen, het is het zoveelste nieuwe fenomeen dat ontstaan is tijdens de lockdown. Giedo Wysmans is de uitvinder van dat fenomeen. Dat vertelt hij ons voor de deur van Kasteel Lagendal in Lummen. “Tijdens de lockdown heb ik het oude boek “Kastelen van Limburg” ontdekt. Dat staat vol met pentekeningen van een aantal kastelen in de provincie. En toen dacht ik: je hebt al berenjagen, maar ik ga kastelenjagen en die kastelen eens opzoeken en bekijken. Dat is begonnen met het kasteel in Diepenbeek, en ondertussen heb ik al 30 kastelen op mijn teller. Er zijn meer dan 50 kastelen in onze provincie, nog veel meer dan in dat boek getekend staan dus.”

Met veel nieuwsgierigheid en een elektrische mountainbike onder zijn achterwerk, trekt Giedo nu al enkele maanden doorheen de provincie. “Ik neem gewoon de kaart van het fietsroutenetwerk erbij, en daar staan de icoontjes van de kastelen op”, vertelt de kastelenjager. “Dan fiets ik tot daar om het kasteel te zoeken, maar je moet wel vaak afwijken van het fietsroutenetwerk en wat zijpaden nemen. De kastelen zelf staan ook vaak verstopt achter hagen en poorten, dus soms moet je onder de haag kruipen om het domein te bekijken. Je komt dan natuurlijk wel plots terecht in iemands achtertuin of terras.”

Eén keer ben ik heel snel moeten wegfietsen nadat de eigenaar een grote hond op me af had gestuurd.
Giedo Wysmans

Dat onder hagen kruipen, zorgt al eens voor gênante situaties. “Eén keer ben ik heel snel moeten wegfietsen nadat de eigenaar een grote hond op me af had gestuurd”, lacht Giedo. “Ik heb wel altijd het boek met tekeningen bij, en wanneer ik dan vertel dat hun kasteel er in staat kalmeren ze meestal. Door wat door te vragen kom je dan ook veel te weten over die kastelen.”

Dat je zo veel moeite moet doen om die kastelen te vinden, is volgens de kastelenjager jammer. “Je moet de kastelen echt weten zijn. Anders zie je ze niet staan. Daarom heb ik er bij Toerisme Limburg voor gepleit om bij elk kasteel een uitkijkpunt in te richten. Dan heb je één plek van waar de mensen het kasteel kunnen bezichtigen. Iedereen trekt naar het buitenland om kastelen te bekijken, terwijl we er hier in Limburg massa’s hebben en ze niet kunnen zien.”

Bekijk enkele pentekeningen uit het boek "Kastelen in Limburg" hieronder:

Radio 2

Meest gelezen