Paulien van de Loo PHOTOGRAPHY

Toerist in eigen land: welke hotspots zijn populair bij de lokale bevolking, welke bij toeristen en dagjesmensen?

Vanwege de coronacrisis zullen veel mensen dit jaar in eigen land vakantie vieren. Wellicht een domper voor wie uitkeek naar een reis naar onbekende bestemmingen. Maar ook in België is nog veel moois te ontdekken. VRT NWS zocht uit welke bezienswaardigheden op TripAdvisor populair zijn bij de plaatselijke bevolking, en waar juist vooral toeristen en dagjesmensen op afkomen.

Volgens de website TripAdvisor zijn er meer dan 3.000 "dingen om te doen" in België. Daar zit van alles bij: van het Stedelijk Zwembad in Geel tot het Orgelmuseum in Middelkerke.

Sommige attracties zijn iedereen welbekend en populair, zoals Manneken Pis in Brussel, het Centraal Station in Antwerpen en Pairi Daiza in Brugelette. Bij de laatste locatie was het de afgelopen dagen zelfs zó druk, dat het park de coronamaatregelen moest aanscherpen.

Maar naast deze toeristische attracties zijn er ook bezienswaardigheden waar juist vooral de plaatselijke bevolking van geniet.  Hoe ziet een reisgids voor België eruit als die gemaakt zou zijn door locals?

Binnenstad Brugge
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Lokale bevolking recenseert graag parken en natuurgebieden

VRT NWS bekeek van alle attracties in België de recensies en of zij waren geschreven door locals of toeristen en dagjesmensen. Een local is in deze oefening iemand die uit dezelfde gemeente komt als de locatie van de attractie. 

Gemiddeld bleek 81 procent van de recensies per attractie afkomstig van toeristen. Attracties die minder recensies van toeristen kregen dan gemiddeld, zijn hier aangeduid als 'populair bij locals'. 

Er zijn 234 bezienswaardigheden waar meer dan de helft van de recensies geschreven is door de plaatselijke bevolking. Daar zitten opvallend veel parken en natuurgebieden bij, zoals het Nachtegalenpark in Antwerpen (60 procent van de recensies door locals), het Vrijbroekpark in Mechelen (59 procent van de recensies) en natuurreservaat Molsbroek in Lokeren (55 procent van de recensies).

Naar verhouding meeste lokale bezienswaardigheden in Aalst

Uit de cijfers blijkt dat de gemeente Aalst naar verhouding de meeste lokale attracties heeft: alle twaalf bezienswaardigheden op TripAdvisor zijn meer dan gemiddeld populair bij de plaatselijke bevolking.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het Belfort van Aalst (4,5 van de 5 sterren), het Stadspark (4,4 sterren) en Sint-Martinuskerk (4,3 sterren). Ook in bijvoorbeeld Roeselare, Geraardsbergen en Eeklo zijn alle attracties op de site populair bij de plaatselijke bevolking.

Wie graag de gewestelijke grenzen oversteekt, kan bijvoorbeeld naar Luik: van de 121 attracties zijn er 104 meer dan gemiddeld populair bij locals.

Binnenstad Gent

Zoo van Antwerpen geliefd bij locals én toeristen

Ten slotte zijn er nog attracties waar zowel toeristen als locals graag komen. Deze attracties hebben niet alleen veel recensies, maar zijn ook meer dan gemiddeld populair bij de plaatselijke bevolking.

Zo blijkt dat Antwerpenaren nog altijd graag hun eigen dierentuin bezoeken. Een op de vijf recensies op TripAdivsor is afkomstig van een local. Ook het Ter Kamerenbos in Brussel is geliefd onder toeristen en locals, net als de Kruidtuin in Leuven. 

Zelf op onderzoek uit in de data? Bekijk hier de interactieve kaart.

Verantwoording
De data voor dit verhaal zijn afkomstig van de reiswebsite TripAdvisor, omdat dit de enige plek is waar op grote schaal gegevens te vinden zijn over attracties in België en wie deze bezoekt.

Vervolgens is de vraag hoe je de term 'local' definieert. In dit verhaal kiezen we voor een vrij nauwe definitie: de locatie van de recensent moet dezelfde zijn als de locatie van de attractie. 

Dat is deels ingegeven door technische beperkingen, en deels omdat België een relatief klein land is en steden zo dicht bij elkaar liggen dat een inwoner van Leuven bijvoorbeeld al snel ook een 'local' in Brussel zou zijn.

Met deze definitie is ongeveer 40 procent van de attracties meer dan gemiddeld bezocht door locals. 

Meest gelezen