Lachaert (Open VLD) positief over opening PS, "Maar nu niet weer van nul starten, basisnota heeft sociale accenten"

Regeringsonderhandelaar en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert positief op het feit dat de PS nu toch bereid lijkt om te praten over een regering met de N-VA. Maar de onderhandelingen gaan nu niet opnieuw van nul beginnen, waarschuwt Lachaert. Ook de N-VA en CD&V zijn voorzichtig tevreden over de opening van PS-voorzitter Paul Magnette.

Samen met CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez probeert Egbert Lachaert nu al enkele weken een nieuwe federale regering te vormen waar ook het CDH, de N-VA en de SP.A deel van zouden uitmaken. De Franstalige socialisten zitten niet in die formule omdat het tot nu toe onmogelijk was om ze samen te brengen met de N-VA. 

Daar lijkt nu verandering in te komen, want PS-voorzitter Paul Magnette toont zich bereid om aan tafel te gaan met de N-VA. Lachaert reageert tevreden. "We hebben tot hier toe met zes partijen gewerkt. Ik neem kennis van het feit dat de PS ook bereid zou zijn om met die partijen te praten. Dat is positief. Met de zes partijen hebben we maar 76 zetels van de 150. Een versterking met een partij erbij, zou het geheel veel steviger maken."

Maar voor Open VLD-voorzitter en regeringsonderhandelaar Lachaert blijft de formule van de zes partijen wel het vertrekpunt. "We hebben de laatste weken constructief gewerkt aan een basisnota. We willen nu niet herbeginnen. In de nota zitten ook sociaal heel wat accenten." Lachaert mikt overigens binnenkort op een bijeenkomst met de zes partijen. 

De zes hebben inderdaad nog altijd niet collectief rond één tafel gezeten. Dat zou nu wel snel moeten gebeuren. "Als het mogelijk is om dan te starten, is de PS welkom als ze wil aansluiten en op een constructieve manier met de zes wil samenwerken." Lachaert rekent op de inbreng die de SP.A heeft gehad in de basisnota. "Ik veronderstel dat de collega's van de SP.A contact hadden met de PS. Wat zij aan de nota hebben toegevoegd, zal wellicht ook voor de Franstalige socialisten gelden."

Wat de SP.A aan de onderhandelingsnota heeft toegevoegd, zal wellicht ook voor de Franstalige socialisten gelden

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

"Beter laat dan nooit"

De N-VA zelf reageert ook - voorzichtig - positief op de opening die PS-voorzitter Paul Magnette nu naar hen maakt. "Het wordt hoog tijd dat men met mekaar wil praten want inhoudelijk moeten de gesprekken nog opstarten. Het heeft die hele tijd geduurd vooraleer men alleen maar bereid was om aan tafel te gaan zitten. Beter laat dan nooit", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. "Het is een begin van oplossing, maar nog geen oplossing."

Dat PS-voorzitter Magnette bereid is om te spreken over een staatshervorming, wordt ook positief onthaald. "Iedereen voelt dat er aan het politieke systeem iets moet wijzigen. Als het is om daarover te praten, dan staan wij daarvoor open. Ik denk dat de volgende verkiezingen ook voor een stuk zullen gaan over de vraag hoe we ons land efficiënter kunnen maken", verklaart Open-VLD voorzitter Lachaert.

Op sociaal-economisch vlak heeft Magnette wel altijd laten verstaan dat zijn partij het centrumrechtse beleid van de regering-Michel (bijgenaamd "Zweeds") niet wil voortzetten. Dat er inderdaad ook linksere elementen in een regeerakkoord met de PS gaan moeten zitten, beseft ook Peter De Roover. "Men moet de N-VA respecteren in haar programma. Omgekeerd, wanneer je de PS meeneemt in een onderhandeling, kan het niet zijn puur om zetels te leveren. Dan zal dat zijn invloed hebben op het programma."

CD&V-voorzitter Joachim Coens zei daarover vanmorgen het volgende in "De Ochtend" op Radio 1: "Er is op vandaag geen sprake meer van een Zweeds beleid. De situatie is anders, we zitten ook in de coronacrisis. Wat ons betreft als christendemocraten willen we corrigeren op dat beleid."

Videospeler inladen...

Meest gelezen