De Lijn

Nieuwe Kusttram rijdt erg zacht: "Het is aangenaam om erin te zitten"

Bij De Lijn zijn ze tevreden over de nieuwe Kusttram. Afgelopen nacht is het tweede nieuwe rijtuig aangekomen in Oostende. De nachtelijke proefritten met het eerste rijtuig zijn positief: "De nieuwe tram spoort erg zacht. Het is aangenaam rijden".

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De reizigers moeten nog geduld hebben tot eind dit jaar. Dan begint de nieuwe tram te rijden. Eerst moeten er nog chauffeurs opgeleid worden. Die opleiding begint in september. Maar de eerste proefritten zijn veelbelovend. "Hij rijdt super", zegt Sam Schalckens, manager Beheer & Innovatie Voertuigen bij De Lijn.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Sam Schalckens heeft de hele voorbereiding en begeleiding gedaan van de 48 nieuwe trams.  Ze worden in Spanje gemaakt, door het bedrijf CAF in Zaragoza. Vanuit Spanje worden de nieuwe rijtuigen verscheept naar Zeebrugge en vandaar gaat het per vrachtwagen naar de stelplaats in Oostende.

"Er worden er 2 per maand geleverd. Het zal nog 2 jaar duren voor alle nieuwe rijtuigen hier zijn. Ze vervangen de huidige trams. Die rijden al 40 jaar en zijn aan vernieuwing toe."

Meest gelezen