Belgische en Nederlandse partners willen grootste zeewierboerderij ter wereld bouwen tussen windturbines in Noordzee

"Wier&Wind", zo heet de tijdelijke Nederlands-Belgische samenwerking die plannen heeft die uniek zijn in de wereld. De groep van vier Nederlandse en drie Belgische partners zal zeewier telen tussen windturbines. Als het lukt, zal nooit eerder zo ver in zee en op die schaal zeewier zijn geteeld. 

Een van de partners is het bedrijf Norther uit Oostende dat 44 windturbines heeft op 20 kilometers van de Belgische kust. Norther stelt de ruimte tussen zijn windturbines ter beschikking. Vanaf september bouwt Wier&Wind de boerderij op. Dat gebeurt aan de wal. Daarna zal het bedrijf verankering aanbrengen tussen de windturbines, waar dan vanaf de tweede helft van oktober jonge zeewiertjes worden gezaaid. Dan is het spannend afwachten tot de oogst, vanaf mei volgend jaar. 

Een win-win-win... situatie?

De teelt van zeewier op die plaats lijkt een aaneenschakeling van alleen maar voordelen. De teelt neemt geen extra plaats meer in op de druk bevaren Noordzee, want de ruimte tussen de windturbines wordt toch niet benut. Telen op die plaats is ook beter voor het zeewier want het kan er niet overvaren worden. De plant zelf is belangrijk in de strijd tegen de opwarming van het klimaat omdat ze CO2 omzet in zuurstof en in tegenstelling met groenten op het land geen grond inneemt en geen meststoffen nodig heeft. Zeewier is volgens Wier&Wind zeer gezond voedsel, boordevol proteïnen, mineralen en vitamines.

If you can make it there

Vrij naar het liedje dat Liza Minelli en Frank Sinatra zongen: als je het op die plaats kan, dan kan je het overal. Als je op die plaats in de Noordzee een zeewierboerderij kan aanleggen, dan ben je vertrokken. Want hoewel er vele voordelen zijn, is de plaats waar de zeewierboerderij komt, niet vanzelfsprekend. Het kan er hard stormen. Toch gaan ze er voluit voor, met steun van de Europese Unie en hulp van de Gentse universiteit. De ambitie is groot, zegt projectleider van Wier&Wind Bert Groenendaal:

"Het is zeker niet de gemakkelijkste locatie, we kunnen veel beter in een fjord in Noorwegen gaan liggen. Maar het is wel zo dat we van plan zijn in die Noordzee tegen 2030 achtduizend vierkante kilometer aan windmolenparken te leggen en om die nu alleen maar voor die windmolens te gebruiken, dat is zonde. Als men wil dat daar de ruimte op verschillende manieren tegelijk wordt benut, dan kom je al snel uit bij aquacultuur en zeewier is dan eigenlijk de meest mooie vorm van aquacultuur die je kunt doen, omdat het zo goed is voor het milieu, klimaatbeheersing en et cetera." 

Meest gelezen