Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ruth Bader Ginsburg (87), oudste rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof, is opnieuw in ziekenhuis opgenomen

In de Verenigde Staten is de oudste rechter van het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg opgenomen in het ziekenhuis. De 87-jarige rechter moest een operatie ondergaan om een galweg-stent te laten schoonmaken. Dat laat een woordvoerder van het Hooggerechtshof weten. 

Ruth Ginsburg is maandag al opgenomen in een ziekenhuis in Washington D.C. Ze had last van koorts en koude rillingen. Er werd gedacht aan een mogelijke infectie.

Dinsdag is ze overgebracht naar het Johns Hopkins-ziekenhuis in Baltimore. Daar bleek het probleem een galweg-stent te zijn die een jaar eerder was geplaatst. Ginsburg onderging een endoscopie en de stent is schoongemaakt. Een stent is een metalen of kunststof buisje dat dient om het te veel aan galvocht af te voeren. 

De rechter blijft een paar dagen in het ziekenhuis waar ze antibiotica toegediend krijgt

Volgens de woordvoerder van het Hooggerechtshof gaat alles goed met Ginsburg: "De rechter bekomt in alle rust en comfort, en zal een paar dagen in het ziekenhuis blijven om antibiotica toegediend te krijgen."

(Lees verder onder de foto):

Ginsburg is met haar 87 jaar de oudste rechter aan het Amerikaans Hooggerechtshof.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liberale rechter

Ruth Ginsburg is al sinds 1993 aan de slag als rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ze dankt haar benoeming aan toenmalig president Bill Clinton. Na rechter Sandra Day O'Connor was zij er de tweede vrouwelijke rechter ooit. 

Over het algemeen staat Ruth Ginsburg bekend om haar liberale standpunten en ideeën. Daarmee overtuigt ze vandaag de dag nog steeds heel wat linkse Democratische kiezers. In de jaren 70 was ze een voorvechtster in de strijd voor vrouwelijke emancipatie. Vandaag neemt ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk nog altijd een liberaal standpunt in.

Het is niet de eerste keer dat de rechter moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De voorbije twee decennia is Ginsburg maar liefst vier keer de strijd aangegaan met kanker. Ondanks haar zwakke gezondheid denkt ze er niet aan om met pensioen te gaan. Rechter aan het Amerikaans Hooggerechtshof ben je voor het leven. 

Bekijk hieronder de trailer van "RBG", een documentaire van Betsy West en Julie Cohen uit 2018 over het werk en leven van Ruth Bader Ginsburg:

Meest gelezen