Pajottenland investeert in goudsbloemen: "Misschien een nieuwe teelt voor landbouwers"

In het Pajottenland duiken steeds vaker velden met goudsbloemen op. De bloemen zijn niet alleen mooi voor de omgeving, maar ze kunnen ook een nieuwe teelt worden voor de landbouwers. Vlaams-Brabant bekijkt via een testproject of de bloemen rendabel zijn voor onze landbouw.

De velden met goudsbloemen in het Pajottenland staan er niet enkel om het landschap mooier te maken. Ze kunnen misschien een nieuwe teelt zijn voor onze landbouwers. De provincie Vlaams-Brabant onderzoekt via een testproject of de teelt winstgevend genoeg is.

Import vanuit Egypte

Goudsbloemen worden in verschillende producten gebruikt. De blaadjes worden verwerkt in zalfjes en cosmetica, en van de zaden wordt olie voor in voeding gemaakt. De Belgische industrie voert de bloemen in vanuit Egypte, maar er is een kans dat de Vlaams-Brabantse landbouwers die productie op zich gaan nemen.  "Er zijn in de Zuiderse landen problemen met de kwaliteit, want daar mogen ze bepaalde producten gebruiken die hier niet toegelaten zijn," zegt Louis-Marie Tenstedt, een van de proefkwekers.

Er zit zeker toekomst in de teelt van goudsbloemen, maar dan moeten er genoeg producenten zijn die de goudsbloemen gebruiken. Ook daar houdt de provincie Vlaams-Brabant  zich momenteel mee bezig. Toch klinkt Tenstedt positief over de toekomst: "We hebben de afgelopen weken geoogst en het rendement is dit jaar echt optimaal."

Meest gelezen