Wittelsbach bernd

Peer haalt alleenstaanden uit isolement met telefooncirkels: "Eenzame inwoners bellen elkaar op"

De stad Peer pakt de eenzaamheid bij alleenstaanden door de coronacrisis aan met telefooncirkels: een vrijwilliger belt een eenzame op en die belt op zijn of haar beurt iemand anders op. Na 8 tot 10 telefoontjes krijgt de vrijwilliger een telefoontje terug.

"De vrijwilliger start de cirkel op en belt de eerste eenzame op het lijstje op. Die belt op zijn of haar beurt de volgende op het lijstje op", legt Kathy Leyman van het OCMW in Peer uit. "Het is de bedoeling dat ze een kort praatje maken. We hebben 8 tot 10 namen op het lijstje staan. Op het einde wordt de vrijwilliger gebeld, dan is de cirkel rond."  

Het is belangrijk dat de cirkel niet doorbroken wordt. "Als we merken dat iemand niet opneemt, ook niet als we het een paar keer geprobeerd hebben, dan is dat voor ons een signaal. Dan is er misschien iets aan de hand."

Er zijn mensen die anders een hele dag niet praten

De eerste telefooncirkels zijn intussen opgestart. "Door iemand gebeld worden, dat vinden de mensen geen probleem", gaat Leyman verder. "Zelf een onbekende opbellen, daar is er soms nog een drempel. Maar het is onze bedoeling om de mensen die in de telefooncirkel zitten, enkele keren per jaar ook in levenden lijve samen te brengen." Toch zijn de eerste reacties positief. "In de telefooncirkels zitten mensen die soms een hele dag tegen niemand praten, als ze niet naar de winkel moeten. Dat betekent dat ze ook hun eigen stem die dag niet horen."

Meest gelezen