© Paul Strowger 2013

Seksuele diensten voor mensen met beperking weer van start

Vanaf vandaag mogen sekswerkers terug langsgaan bij ouderen en mensen met een beperking. Aditi, de vzw die de seksuele dienstverlening mee helpt organiseren, neemt wel een bijzondere maatregel: na elke werkdag moet een sekswerker twee weken in quarantaine.

Vier maanden lang moest vzw Aditi de deuren sluiten. "Er zijn minder aanvragen gekomen tijdens corona, wat op zich wel begrijpelijk is.  Seksueel contact hebben tijdens een pandemie is geen evidentie", vertelt Steven De Weirdt van de vzw. “Nu vinden we het terug tijd om opnieuw op te starten, maar dat gaan we niet zomaar doen. We nemen strenge maatregelen.”

Dienstverleners gaan "gegroepeerd" te werk: op één dag tijd bezoeken ze verschillende klanten en daarna gaan ze twee weken in quarantaine. Na die periode kunnen ze opnieuw een groep klanten bezoeken, om daarna weer twee weken thuis te zitten. Zo kan de vzw een overzicht bewaren en ingrijpen als er een besmetting is. “En uiteraard gelden er ook de basisregels zoals het gebruik van mondmaskers, handgels en het ontsmetten van de ruimtes”, verduidelijkt De Weirdt.

Risicogroep

Mensen met een beperking, maar voornamelijk ouderen vormen een risicogroep in tijden van corona. “Daar gaan wij uit van het zelfbeschikkingsrecht. Bijvoorbeeld als iemand van tachtig het belangrijk vindt om een afspraak te maken, zelfs al is er een risico aan gebonden, dan mag dat. Maar dat geldt ook voor onze dienstverleners. Hij of zij beslist zelf of ze aan de slag gaan”, zegt De Weirdt. Aditi werkt samen met een 80-tal dienstverleners in heel Vlaanderen.

Meest gelezen