Videospeler inladen...

Standbeeld Britse activiste prijkt op sokkel van neergehaalde slavenhandelaar in Bristol

In de Engelse stad Bristol staat een standbeeld van een Britse activiste met een gebalde vuist, het beeld staat op de plaats waar eerder het standbeeld van Edward Colston stond. Het beeld van de slavenhandelaar werd vorige maand tijdens antiracismeprotest in het water gegooid. De kunstenaar heeft het beeld van de activiste zonder toestemming op de sokkel geplaatst: "Het moet het gesprek over racisme gaande houden".

In de havenstad Bristol staat het beeld van een zwarte vrouw met gebalde vuist te pronken op de sokkel, waar de voormalige slavenhandelaar Edward Colston stond afgebeeld. Het standbeeld van Colston werd op 7 juni omvergetrokken tijdens een antiracismebetoging. Het beeld werd naar de haven gerold en in het water gegooid. Colston was een Britse zakenman en politicus uit de 17e eeuw. De man vergaarde zijn rijkdom vooral uit het verhandelen van slaven. 

(Lees verder onder foto)

Beeld Edward Colston

Ik voelde een overweldigende drang om op de sokkel te klimmen. Toen ik daar stond, heb ik mijn arm in het Black Power-gebaar gehouden

Activiste Jen Reid

Nadat Colston van zijn sokkel werd gehaald, kroop activiste Jen Reid op de steen. "Ik voelde een overweldigende drang om op de sokkel te klimmen", zei Reid daarover aan BBC. "Toen ik daar stond, heb ik mijn arm in het Black Power-gebaar gehouden. Het gebeurde helemaal spontaan", zei ze nog.

Van haar actie werd een foto gemaakt. Kunstenaar Marc Quinn zag de foto op sociale media en contacteerde Reid. Ze hebben samengewerkt om er dit beeld van te maken.  Het beeld heet "Surge of Power". 

"Ik zag foto’s van Jen op de sokkel, ze maakte spontaan dit gebaar en ik vond het fantastisch", vertelde Quinn aan de BBC. "Alleen al door dat te doen, heeft ze een kunstwerk gemaakt. Ik vond dat het terug op die publieke plaats moest komen, op die beladen plek waar Edward Colston heeft gestaan", aldus Quinn. 

(Lees verder onder foto)

 Alleen al door dat te doen, heeft ze een kunstwerk gemaakt. Ik vond dat het terug ... op die beladen plek moest komen waar Edward Colston heeft gestaan

Kunstenaar Marc Quinn
Beeld Jen Reid
AFP or licensors

Afgelopen nacht plaatste de kunstenaar het beeld op de sokkel, ook Reid was aanwezig. Maar er werd geen toestemming gevraagd voor het installeren van beeld. Volgens de kunstenaar is het bedoeld als "een tijdelijke installatie om het gesprek over racisme aan de gang te houden".

Het standbeeld van Colston werd uit het water gehaald en zal in een museum geplaats worden, samen met de borden van het Black Lives Matters-protest. 

Videospeler inladen...
Beeld Jen Reid
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Jen Reid en haar beeld
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen