Tielt-Winge wil liever huwelijk met Bekkevoort dan met Aarschot

Burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) van Tielt-Winge wil fuseren met buurgemeente Bekkevoort. En zo voorkomen om eventueel gedwongen te moeten fuseren met een grote stad. Voor Tielt-Winge is dat dan Aarschot, voor Bekkevoort Diest.

Burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge blijft dus bij zijn eerder dit jaar aangekondigde intentie om eventueel te fusioneren met Bekkevoort. Volgens de nieuwe fusieplannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers krijgen gemeenten die samensmelten pas geld als ze samen minimaal 20.000 inwoners hebben.

Tielt-Winge en Bekkevoort komen samen aan zo'n 17.000 inwoners en zouden  dus geen aanspraak kunnen maken op financiële steun. Dat is geen probleem, zegt burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge: "De intentie van onze beide besturen te fusioneren, is helemaal niet ingegeven door de financiële steun die van hogerhand zou kunnen komen. We willen beide gewoon vermijden dat we op termijn opgeslokt worden door een stad in de buurt. Voor Tielt-Winge is dat dan Aarschot, voor Bekkevoort Diest. En we denken dat onze bevolking beter gediend is met de creatie van een grotere landelijke gemeente met een sterker bestuur."

Fusie niet uitgesloten

Bekkevoort ziet zichzelf nog niet direct fuseren, maar sluit het voor de toekomst niet uit. "Wij staan niet te springen om te fuseren maar als we de komende jaren toch moeten, dan ben ik zeker voorstander om met Tielt-Winge samen te gaan," zegt burgemeester Hans Vandenberg. De twee gemeenten werken naar eigen zeggen al jaren goed samen. "Als plattelandsgemeente hebben we andere prioriteiten dan een stad, dus het heeft meer voordelen voor ons om voort te kunnen gaan als landelijke gemeente," besluit Vandenberg.

Meest gelezen