Universiteit Antwerpen vindt moeizaam proefpersonen voor nieuw poliovaccin

De universiteit Antwerpen is al sinds februari op zoek naar jonge mensen tussen 18 en 20 jaar om het inspuitbare vaccin (IPV) tegen polio te testen. Dat wordt nu al gebruikt, maar het is de verbeterde versie die nu getest wordt. De proefpersonen moeten dat inspuitbare vaccin ooit al gekregen hebben, en daarom kunnen alleen jongeren deelnemen die na september 2000 geboren zijn. Voor die datum kregen Belgen een drinkbaar poliovaccin (OPV) toegediend. 

Normaal was de studie in maart van start gegaan, maar dat is uitgesteld door de coronacrisis. Er werden 80 proefpersonen gezocht, maar de universiteit heeft er nog maar 30 gevonden. De kandidaten moeten 12 keer langskomen op de universiteit en krijgen 2 keer een testvaccin. Tijdens de andere bezoeken worden bloed-en speekselstalen afgenomen. Ze krijgen ook een boekje mee waarin ze eventuele bijwerkingen kunnen noteren. De totale vergoeding bedraagt 900 euro. 

Andere vereisten

De proefpersonen moeten aan nog een reeks andere vereisten voldoen. Zo mogen ze ondermeer geen contact hebben met mensen wiens immuunsysteem verzwakt is, hun eigen afweersysteem moet in orde zijn, en ze mogen niet allergisch zijn.

Weinig jonge kandidaten

"We kunnen de jongeren niet meer bereiken via festivals, maar we hopen dat ze toch massaal zullen meedoen aan dit onderzoek," zegt professor Pierre Van Damme, " zeker nu ze niet naar het buitenland op verlof kunnen en ze misschien wat geld nodig hebben. Op korte termijn zullen we ook starten met het testen van een kandidaat-vaccin tegen COVID 19 van Janssen. Daar hebben zich al wel voldoende proefpersonen voor gemeld. Maar voor het onderzoek naar dit poliovaccin verloopt de zoektocht minder vlot.

Meest gelezen