Radio 2

Waterburcht uit 13e eeuw verborgen onder grasvlakte Maagdentoren Zichem

Onder de grasvlakte bij de Maagdentoren in Zichem ligt een volledige waterburcht uit de 13e eeuw verborgen. De Vlaamse landmaatschappij (VLM) voerde een archeologisch vooronderzoek uit omdat ze samen met de gemeente Scherpenheuvel-Zichem op de site een onthaalzone wil bouwen.

Over de rol van de Maagdentoren werd al veel geschreven en onderzocht, maar nu zijn er toch een aantal aspecten aan het licht gekomen die erop wijzen dat de toren deel zou uitmaken van een burcht, zegt archeoloog Korneel Gheysen: "Zichem was een volledig ommuurd stadje. Een van de onopgeloste vragen was of de Maagdentoren er aan vasthing of niet. De toren staat in een natte, zompige omgeving en is moeilijk om in te wonen. We weten nu dat de toren op zichzelf stond, en veeleer diende om de macht en rijkdom te tonen van wie hem gebouwd heeft. De burcht werd gebouwd rond 1283 tot 1300, de Maagdentoren een 100-tal jaren later."

Het vooronderzoek wees verder uit dat de toren een relatie heeft met de waterburcht die er ooit gestaan heeft: "Tussen het Oranjekasteel, de vroegere waterburcht en de Maagdentoren zelf, bleek een dubbele omgrachting te liggen. En tussen de twee grachten stonden gebouwen, torens en een vestigingsmuur", gaat Gheysen verder. "En die muur hebben we bij opgravingen dan ook teruggevonden in de 'proefputten'." 

(lees verder onder de foto)

Proefput met resten van de vestingmuur
© Aron Bvba

Er zullen verder geen diepe graafwerken meer gebeuren en geen archeologisch onderzoek, omdat de resten intact onder de grond blijven.

De Vlaamse Landmaatschappij is samen met de gemeente Scherpenheuvel-Zichem van plan op de site een onthaalzone te maken waarbij een erfgoedwandeling ontwikkeld wordt, want Zichem is naast het Oranjekasteel en de Maagdentoren rijk aan heel wat historisch erfgoed.

Meest gelezen