Nicolas Maeterlinck

Wél Meyboomplanting in Brussel: “De boom zal door corona wel kleiner zijn”

Corona krijgt de Meyboomplanting in Brussel dit jaar niet klein, maar wel de boom. Want omdat de anderhalve meter afstand moet gerespecteerd worden, zullen er veel minder mensen de boom kunnen dragen en is een kleiner exemplaar aangewezen. De hele Meyboomplanting zal er door corona ook anders uitzien.

“We gaan dit jaar voor de 712e keer de Meyboom planten”, zegt Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius. “Er zijn veel crisissen geweest de afgelopen 700 jaar, we hebben oorlogen gekend, andere epidemieën, en toch is die boom altijd geplant. Dat zal dit jaar niet anders zijn.”

Door corona gelden er wel veiligheidsmaatregelen. Zo is het aantal aanwezigen beperkt tot 400, en kan je enkel bij de Meyboomplanting zijn als je officieel wordt uitgenodigd. Er zal ook een perimeter gelden. “Ook de stoet die gepaard gaat met de Meyboomplanting gaat niet door. Er is jammer genoeg ook geen voorstelling op de Grote Markt en het gewone publiek zal er ook niet bij kunnen zijn”, zegt Jan Brusten nog. De Meyboomplanting zal wel via Facebook live gestreamd worden. 

Het zal een boom zijn, geen struik, maar wel een kleinere boom 

Opvallend ook, de Meyboom zelf zal kleiner zijn dan andere jaren, en daar is een goede reden voor. “Het zal inderdaad een kleiner exemplaar zijn”, zegt Jan. “De boom wordt gedragen door de “buumdroegers”, maar ook zij zullen de afstand van anderhalve meter moeten respecteren. Daardoor kan je die boom niet meer met 30, 40 mensen planten zoals normaal. Maar zal het maximaal een tiental mensen zijn. Tja, dan moet je een kleinere boom planten, anders gaat het niet lukken. Anders gaat hij nooit voor vijf uur staan.”

Ook in Leuven zal de boom geplant worden. Dat gebeurt op dezelfde dag, en het is altijd een strijd om wie eerst is, en om wie de echte boom heeft. Ook de eeuwigdurende rivaliteit tussen de twee steden krijgt corona dus niet stuk. 

Meest gelezen