1 op 5 Oost-Vlaamse kmo’s dreigt failliet te gaan door de coronacrisis

Zo’n twintig procent van de kleine of middelgrote ondernemingen in Oost-Vlaanderen heeft moeite om te overleven door de coronacrisis. Vooral de horeca, evenementen- en kunstsector krijgen het nog steeds hard te verduren. Ondernemersorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen pleit ervoor om een nieuwe lockdown te vermijden.

Nu de veiligheidsraad beslist heeft dat er geen verdere versoepelingen komen, leeft er angst bij 1 op 5 Oost-Vlaamse kmo’s. UNIZO vreest voor de economische gevolgen op lange termijn. Uit cijfers van Graydon blijkt dat zo’n 20% van de Oost-Vlaamse kmo’s nog steeds in de ernstige gevarenzone zit. Ondanks alle steunmaatregelen van de afgelopen maanden blijft het voor heel wat bedrijven knokken om te overleven.

Een nieuwe lockdown zou het allerslechtste scenario zijn 

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen

Tom Van der Vennet is medezaakvoerder van evenementenbedrijf Amusivents uit Evergem en voelt de impact van de coronacrisis: “Door het wegvallen van opdrachten hebben we ons enige personeelslid jammer genoeg moeten ontslaan. Als er niet snel een versoepeling komt, weet ik niet of we het einde van het jaar halen.”

“Een nieuwe lockdown zou het allerslechtste scenario zijn voor de Oost-Vlaamse KMO’s”, zegt Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen. “Opnieuw stilvallen zou de doodsteek betekenen van de kmo’s die nu vechten om te overleven.” UNIZO roept op om, naast de Vlaamse en federale steunmaatregelen, ook op stedelijk en gemeentelijk vlak een economisch relancecomité op te richten.

kasto80

Meest gelezen