Tot acht jaar anciënniteit en 300 euro netto extra voor wie privé ruilt voor onderwijs

Wie vanuit een ander beroep in het onderwijs stapt om er een knelpuntvak te geven, zal vanaf volgend schooljaar acht jaar anciënniteit kunnen meenemen. Daardoor kunnen zogenoemde zij-instromers tot 300 euro netto meer verdienen dan in de huidige regeling.

Om het lerarentekort voor een aantal vakken aan te pakken, komt er vanaf volgend schooljaar een nieuwe ancienniteitsregeling: wie uit de privé de overstap maakt naar het onderwijs, zal tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen. Op die manier wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het onderwijsvak financieel aantrekkelijker maken. 

“Voor een nieuwe onderwijzer met acht jaar anciënniteit op de teller kan deze maatregel ongeveer 220 euro extra netto per maand betekenen”, laat Weyts weten “Voor een master in de wiskunde die 8 jaar anciënniteit heeft opgebouwd kan het voordeel oplopen tot iets meer dan 300 euro extra netto per maand.

Knelpuntvakken

De nieuwe regeling is bedoeld om het lerarentekort voor een aantal knelpuntvakken terug te dringen. Het gaat om de vakken Nederlands, Nederlands voor nieuwkomers, Frans, wiskunde, bouw, elektriciteit, hout, mechanica, handelscorrespondentie Nederlands en handelscorrespondentie Frans. 

Er bestond al een regeling voor het TSO en het BSO, maar nu zal ze ook gelden voor het ASO, en ook het lager onderwijs komt in aanmerking. Eerder werd al bekend gemaakt dat voor deze nieuwe regeling 1,3 miljoen euro wordt uitgetrokken.

Meest gelezen