BELGA

Agentschap Zorg en Gezondheid doet onderzoek naar Corona broeihaarden in Antwerpen

In Antwerpen worden meer mensen besmet met Covid-19 dan in de rest van ons land. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx hoopt antwoord te krijgen van het Agentschap Zorg en Gezondheid op de vraag waar de precieze broeihaarden zich bevinden. “De gezondheidsinspecteur van Zorg en Gezondheid heeft geprobeerd om wat dieper te kijken naar de patiëntengegevens en contact gezocht met huisartsen om na te gaan of we bepaalde wijken of buurten kunnen identificeren in Antwerpen”, vertelt woordvoerder Joris Moonens bij Radio 2 Antwerpen. 

Ook is er uitvoerig contact geweest met de stad Antwerpen zelf, vertelt Moonens. “Het overleg is op initiatief van de gouverneur. Om 15 uur gaat er met de gouverneur bekeken worden of we al conclusies kunnen trekken en of er eventueel maatregelen nodig zijn.”

Contact tracing

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is onder meer bevoegd voor een deel van de contact tracing. “Dat is in samenwerking met de andere overheden. Wij staan in voor de callcenters die de mensen opbellen en naar de contacten vragen”, vertelt Moonens.

Verbetering is nodig in de callcentra. Momenteel worden heel veel patiënten gecontacteerd, maar nog niet allemaal en daar moeten we zeker verder op werken

Joris Moonens

De afgelopen weken kwam er veel kritiek over de slechte werking van de callcentra. Die kritiek is terecht volgens Moonens. “Verbetering is nodig. Maar anderzijds gebeurt er ook heel veel contactonderzoek en op een ongezien grote schaal in België. Dagelijks worden heel veel patiënten verzameld en opgebeld, dus op dat vlak loopt er al heel wat goed. Door een aantal beperkingen van het IT-systeem, kunnen we de kracht van het contactonderzoek niet ten volle benutten. Momenteel wordt daar met man en macht aan gewerkt om alles te optimaliseren. Heel veel patiënten worden wel gecontacteerd, maar nog niet allemaal en daar moeten we zeker op verder werken.”

Meest gelezen